Údajně rasistické obrázky v motolské nemocnici: Ptali jsme se na názor dětí a cizinců

Motolskou nemocnicí cloumá aféra, která se týká značení pro dětskou cizineckou ambulanci. Na směrové šipce vedoucí na toto oddělení jsou kresby Asiata, Indiána a Afričana. Fotka směrovky je sdílena na sociálních sítích, kde se uživatelé hojně pobuřují nad rasismem a xenofobií motolské nemocnice. Co si o tom všem ale myslí ti, kterým je směrovka určena?

Fotogalerie

Nevinně zamýšlená směrová šipka ukazující cestu k dětské cizinecké ambulanci způsobila velké potíže pražské fakultní nemocnici v Motole.

Obrázek Asiata, Indiána a Afričana pobouřil stovky uživatelů sociálních sítí, kteří obviňují nemocnici z podpory rasismu a xenofobie.

Nemocnice se od první chvíle hájí tím, že žádný rasistický ani jinak negativní záměr při umisťování kontroverzních obrázků neměla.

Za obrázkem si stojí a rozhodně ho nehodlá měnit nebo odstraňovat.

Expres proto vyrazil do pražských ulic oslovit ne ty lidskoprávní aktivisty ze sociálních sítí, ale ty, pro které je problematický obrázek určen, tedy děti a cizince.

Směrovka na dětskou cizineckou ambulanci, kvůli které je pražská nemocnice v Motole na sociálních sítích obviňována z rasismu. Uživatelům vadí obrázky Asiata, Indiána a Afričana.

Jaký je jejich názor na tento problém?

“Je to vtipný. Chápu, že to je pro děti z ciziny, co si to česky nepřečtou,“ řekla Expresu žákyně třetí třídy, která spolu se svou třídou šla do divadla.

„Asi je to spíš pro menší děti. Větší už vědí, že takhle lidi doopravdy nevypadají. Dal bych tam místo toho třeba vlajky cizích zemí,“ doplnil její spolužák.

Pražská fakultní nemocnice v Motole

Smířlivější názor než internetoví diskutéři má i paní učitelka, která s dětmi šla jako doprovod.

„No je to nešťastné a asi by to tam být nemělo. Nicméně je věc rodičů a školy, jak děti vychovají a vysvětlí jim, že všichni lidé jsou stejní a nezáleží na barvě pleti. Pokud je toto u dětí zanedbáno, nepomohou ani korektní cedulky,“ řekla zkušená kantorka.

Dětské oddělení motolské nemocnice v novém moderním pavilonu.

„Víte co je vtipné? Že v Evropě se takto kreslí Asiat, všude v Asii to ale takhle s kloboukem znamená jen a pouze Číňan,“ řekla pobaveně jedna z dvojice mladých korejských turistek.

„Nemyslím, že je to rasistické. U nás v Koreji by to asi nikoho nenapadlo, ale kdyby to někdo do nemocnice dal, z místních by si toho asi nikdo nevšiml,“ dodala její kamarádka.

Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Vedení nemocnice si za kontroverzní směrovkou stojí a nehodlá jí odstranit nebo přemalovat.

Problematický obrázek Afričana nechal klidným i černošského turistu z Kanady.

„No je to hloupé, to ano, ale neřekl bych rasistické. Navíc je to pro děti, kdyby to bylo na dospělém oddělení, je to na pováženou. Vsadím se, že to u vás řeší jen běloši. Ono občas mají tihle bojovníci za naše práva spoustu starostí s podobnými pitomostmi a to, kde k rasismu skutečně dochází už neřeší,“ sdělil svůj názor a pokračoval v toulkách Prahou, kde se podle svých slovs žádnými projevy rasismu nesetkal.

Otázkou je, kdy internetoví aktivisté shledají za rasistické a diskriminační i ostatní směrovky v nemocnici. Postavičky na nich jsou vždy bílé. Malá postavička u dětí by pro změnu mohla urazit liliputy.

Jeho slova víceméně potvrzuje zhruba třicetiletá žena, která do Prahy přiletěla ze Spojených států.

Jako bělošku ji z oslovených cizinců obrázky pobouřily nejvíce. „Je to nehorázné, jak si může někdo něco takového dovolit? Šířit předsudky u dětí. Doufám, že autor bude potrestán,“ řekla rozzlobeně.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:11 sobota 11. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 26
  • 15
  • 14
  • 12
  • 10