Říkají si „naháči“: Německé lékaře naštval nedostatek ochranných pomůcek, a tak protestují

Ochranné pomůcky jsou horkým zbožím, o které má zájem celý svět. Jejich spotřeba je během pandemie skutečně obrovská, a jakmile se někde vyprázdní sklady, vyvolá to vlnu emocí. Německé lékaře už ale nebavilo psát nekonečné žádosti o další a další pomůcky a začali protestovat. Vybrali si hodně nevšední formu protestu, protože internet zaplavili svými nahými fotkami.

Na internetu mají neoficiální přezdívku „naháči“ a ve svém prohlášení uvádějí, že mají strach z koronaviru a jeho důsledků, pokud nebude u zdravotníků dodržováno zásobování ochrannými pomůckami.

Německo patří mezi jedny z nejvíce nakažených zemí na světě, zároveň se pyšní velmi nízkou smrtností, což řada odborníků vysvětluje právě kvalitou jejich zdravotnické péče.

„Nejsme však dostatečně vybaveni na to, abychom mohli s nemocí bojovat. Naše nahota je symbolem toho, jak moc jsme bez ochranných pomůcek zranitelní,“ vysvětluje praktický lékař Ruben Bernau.

Lékaři si uvědomili, že s úplnou nahotou by nejen neuspěli, ale především by si koledovali o pořádné problémy, a tak se na snímcích snaží části těla ukrýt.

Němečtí lékaři protestují hodně svérázným způsobem.

Němci přišli s tímto nápadem poté, co svou nahou fotografii zveřejnil francouzský lékař, jehož považují za svůj vzor.

Některým lidem připadá tento způsob zviditelňování problému nepatřičný. 

Více snímků německých „naháčů“ si můžete prohlédnout ZDE.

„Nechceme stávkovat, chceme se samozřejmě stále starat o naše pacienty. Jen ale říkáme, že k tomu potřebujeme příslušné vybavení,“ říká Jana Husemannová, rovněž praktická lékařka.

I když se Německo často dává v mnoha ohledech za vzor jiným zemím, kupříkladu České republice, i tam si zdravotnický personál musel šít vlastní roušky.

Na sociálních sítích se tak začalo šířit heslo: Učil(a) jsem se zašívat lidem rány, a ne si šít vlastní roušku!

Vláda v Německu se hájí tím, že německé firmy, které ochranné oděvy vyrábějí, jedou na plné obrátky, ale poptávka je příliš veliká.

Aby toho nebylo málo, zdravotnický personál v zemi hlásil řadu případů, kdy byly přímo z nemocnic ukradeny jak roušky, tak dezinfekční prostředky.

Policie má za to, že se mohlo jednat o organizované zločinecké gangy, protože cena dezinfekce na černém trhu raketově stoupala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 27. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 24
  • 23
  • 22
  • 20
  • 19