Když koledy uráží: Škola zrušila vánoční besídku kvůli stížnosti muslimů

Dolnosaským Lüneburgem otřásá skandál poté, co jsou místní média i vedení místního gymnázia Johanneum doslova pod palbou nespokojených až nenávistných reakcí občanů. Co se stalo? Škola totiž letos zrušila tradiční vánoční oslavu během vyučování z důvodu stížnosti muslimského žactva. Něco tak neslýchaného zvedlo ze židle i ty nejkonzervativnější obyvatele města.

Již v loňském roce si prý jedna ze studentek na vánoční oslavu stěžovala. Trpěla především tím, že se zpěv křesťanských koled neslučuje s její vírou a přesvědčením. Pro letošek se tedy vedení školy rozhodlo k neobvyklému kroku. Tradiční vánoční setkání, které se v gymnáziu odehrávalo desítky let, bylo přeloženo do odpoledních hodin a účast je zcela dobrovolná.

„Podle školského zákona je třeba zvážit i náboženské přesvědčení ostatních,“ řekl člen školní řady pro server Focus.de. Rada se totiž shodla na tom, že dobrovolná varianta je „životaschopná“.

Jenže od té chvíle, co před dvěma týdny záměr vyplul napovrch, nepřestaly ve škole zvonit telefony. Když poněkud utichly, jsou gymnázium i místní noviny zahlceny dopisy, maily a zuřivými komentáři na sociálních sítích.

„Jsme zasaženi vlnou nenávistné pošty včetně hrozeb vedení školy a zřizovateli,“ potvrzuje člen rodičovské rady, který raději zůstává v anonymitě. Z webu školy též zmizely kontakty na konkrétní lidi z vedení a zvažují se první trestní oznámení kvůli hrozbám. „Tato nenávistná vlna přesáhla určitou mez. Nepřikláníme se na žádnou stranu.“

Koho rozhodnutí gymnázia rozhodně nenechává v klidu, je Alexandr Gauland z hnutí Alternativa pro Německo (AfD). Na Facebooku kritizoval kauzu jako „nesnesitelné a nedobrovolné podřízení islámu“. Gauland nazývá reakci školní i rodičovské rady jako „naprosto nepochopitelné rozhodnutí“ kvůli muslimské studentce a jako „smutnou a zbabělou nespravedlnost“ vůči ostatním dětem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:48 pátek 20. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 104
  • 64
  • 23
  • 20
  • 10
  • 10