Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nový způsob teroru? ptají se Němci. Počet shození pod vlak migrantem přibývá

    Počet vražd hozením pod vlak se stupňuje. Jde snad o nový způsob teroru? | foto: Profimedia, koláž Expresu

    Jde o novou formu teroru? Přesně takovou otázku si v článku o vraždě z frankfurtského nádraží, kde Eritrejec hodil pod vlak matku se synem a osmileté dítě zabil, položil německý Bild. Skutečně, případy, kdy cizinec hodí zcela náhodně vybranou oběť pod vlak, se v sousední zemi jen množí. „Vlakový systém je pro Německo symbolem. A zabít Němce tímto způsobem je silná zpráva,“ myslí si německý publicista žijící v Česku.

    Případ z hlavního nádraží ve Frankfurtu otřásl celým Německem. Čtyřicetiletý Eritrejec Habte Araya tam přímo pod kola projíždějícího vlaku hodil matku s osmiletým synem. Dítě bohužel nepřežilo. O to samé se migrant pokusil ještě v případě opodál stojícího důchodkyně.

    Jako by se snad shazování zcela náhodně vybraných lidí do kolejí stalo u cizinců oblíbenou metodou vraždy. „Má se člověk bát už i na nástupišti? Je to snad nová forma teroru?“ ptají se v článku o minulosti Eritrejce Arayi redaktoři německého Bildu.

    My jsme se obrátili na Roberta Schodera, politicky aktivního Němce, který je dokonce členem CDU, strany vedené německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s jejímiž názory se ovšem vůbec neztotožňuje.

    „Je to hrozný případ, ale ne ojedinělý. Fenomén, že migranti nebo cizinci natlačí lidi pod vlak, se objevil už v roce 2017, když muž íránského původu takto zavraždil dvacetiletou dívku Amandu,“ řekl nám Schoder.

    Ve Frankfurtu došlo ke chladnokrevné vraždě. Eritrejec přišel zezadu k matce s dítětem a oba shodil pod vlak. Chlapec na místě zemřel.

    Ke zmiňované vraždě došlo na nástupišti v Berlíně. Muž íránského původu Harmin E., který už jako mladistvý čelil trestům za útok nožem, ublížení na zdraví a loupež, si tam krásnou a věčně usměvavou Amandu vytipoval čistě náhodou. Zbaběle k ní přišel zezadu a hodil ji pod kola projíždějícího vlaku.

    Jen v posledních dnech se pak takové případy vyskytly dva, nejen vražda osmiletého chlapce a dva pokusy o vraždu spáchané Eritrejcem, ale i vražda čtyřiatřicetileté maminky v Essenu, kterou má na svědomí kosovský Srb.

    „Nyní ten vývoj dosáhl vrcholu, staly se dva takové případy v krátké době. Smrt matky v Essenu spoustu lidí šokovala, ale pro většinu médií to nebyla zpráva dne. Jenže teď, kdy se takové strašlivé případy množí, není možné tohle téma přecházet,“ říká Schoder.

    Lze tedy mluvit skutečně o nové vlně teroru? Podle německého publicisty ano, dokonce mu přijde, že je podobný způsob útočení dobře promyšlenou záležitostí.

    „Vlakový systém je pro Německo symbolem. Zabíjet Němce tímto způsobem je proto silnou zprávou, která je slyšet,“ myslí si.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:41 středa 4. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      28
    • Super
      11
    • Haha
      10
    • Sladký
      10
    • Cože
      9
    • Trapas
      9
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...