Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Berlíně a Mnichově v MHD vymýtí jízdu načerno: Prý je to rasistické

    V Mnichově a Berlíně se už nebude jezdit načerno! Nahradí ho termín jízda bez jízdenky. | foto: Muenchen.de

    Politická hyperkorektnost se šíří jako mor. Aktuálně atakuje vybraná německá města, která jsou vůči ní docela bezbranná a ochotně se podvolují. Tak by šlo s trochou nekorektní nadsázky shrnout to, co se děje v Mnichově a Berlíně, kde skoncují s jízdou načerno! Ne snad, že by tu lidé nově jezdili jen s platným dokladem, jen je to prý rasistické, a tak zažitý termín musí zmizet.

    Dlouhá léta byl výraz Schwarzfahren (jízda načerno) v Německu běžným výrazem, který označoval jízdu bez platného jízdního dokladu. Brzy se to změní, protože to má podle německých médií dvojí význam. A právě ten druhý vadí, má prý rasistický podtext.

    Některé německé dopravní podniky se proto rozhodly, že diskutabilní výraz dál používat nebudou, podobně jako termín Schwarzfahrer (černý pasažér). „Antirasistické skupiny poukazují na to, že černá barva je často v německém jazyce používána s negativním rasovým podtextem,“ citoval berlínský dopravní podnik web TN.cz.

    Iniciativa černí lidé v Německu (Initiative Schwarze Menschen in Deutschland) chce, aby jízdu načerno nahradil termín jízda bez jízdenky. 

    „Termín jízda načerno má pro černochy negativní rezonanci,“ citovala mluvčího iniciativy Tahira Dellu pro agentura AFP. Podle něj je to spojeno s faktem, že černá v tomto kontextu znamená něco negativního.

    „Jízda načerno stojí 60 eur!“  hlásily do světa plakáty visící v německých podchodech, v dopravních prostředcích i ve městech. Mnichovský dopravní podnik je všechny nechal odstranit. Nový slogan nyní podle deníku Bild zní Poctivý jezdí nejdéle.

    Jízda načerno je nyní tabu také v Berlíně. Podle německého lingvisty Erica Fusse ale výraz Schwarzfahren (jízda načerno) pochází ze slova „shvarts“ (z jidiše chudoba). Má popisovat tedy lidi, kteří jsou příliš chudí na to, aby si lístek koupili, nikoliv lidi s tmavou pletí.

    Česká města se vydala cestou zdravého rozumu, příklad vybraných německých měst následovat nehodlají a nic takového v budoucnu neplánují. 

    „Používáme výraz cestující bez platného jízdního dokladu. Hovorově se jízda načerno ve městech často říká, ale nikdo tím nemyslí žádný rasistický podtext. Oficiálně takové výrazy ale nepoužíváme,“ řekla k tomu mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

    „Slovo černý ve slovním spojení černá jízda, černá práce apod. má dle slovníku nespisovné češtiny původ v 19. století a vyjadřuje, že se něco děje nekale, pod rouškou tmy, za černé noci, tudíž pokoutně. Nikoliv že by mělo jakékoliv spojení s národností, barvou pleti, či dokonce rasistický podtext,“ informoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

    Pražský dopravní podnik nic takového nechystá.

    „Výraz černý pasažér v české společnosti běžně užívaný a srozumitelný bez dalších negativních konotací na rasu či národnost. Je nám líto, pokud někdo hledá, nebo dokonce přisuzuje tomuto slovnímu spojení jiný význam, než ve skutečnosti má,“ dodal.

    Berlínský dopravní podnik o sobě dal naposledy výrazněji vědět loni v létě. I tehdy lidé nevěřícně kroutili hlavou. Jeho zástupci si dlouho lámali hlavu tím, jak přinutit cestující, aby nejenže nosili roušky, ale zároveň aby je přetahovali také přes nos. Řešením měl být zápach, který nakonec lidi donutí roušky nosit správně. V těžko uvěřitelné kampani dopravní podnik BVG vyzýval Němce, aby nepoužívali deodoranty.

    Naštěstí ani tento „zlepšovák“ se v Česku nechytil, v tomto ohledu mu někteří lidé jdou naproti už dávno, a tak se v tuzemské MHD nic takového „povinně“ zavádět nemusí...

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:01 sobota 13. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      88
    • Haha
      27
    • Tvl
      21
    • Cože
      10
    • Sladký
      9
    • Super
      8