Bič na neočkované: Německo jim neproplatí ušlou mzdu v karanténě ani testy

Od 1. listopadu přestane Německo proplácet lidem neočkovaným proti covidu-19 ušlou mzdu za dobu, kterou strávili v karanténě. Už od 11. října si budou také sami hradit rychlotesty, které se používají při vstupu do restaurací nebo na společenské akce. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn se na tom podle agentury DPA už dohodl svými protějšky z jednotlivých spolkových zemí.

Podle německého ministra zdravotnictví Jense Spahna chystaná opatření nejsou nátlakem na neočkované, ale výrazem férovosti vůči očkovaným. Lidé chránící očkováním sebe i ostatní by neměli doplácet na ty, kteří se očkovat nechtějí.

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek uvedl, že kdokoliv odmítá očkování z jiných než zdravotních důvodů, se nemůže spoléhat na to, že mu bude společnost hradit s tím spojené náklady. „Bylo by to nesolidární,“ uvedl.

Nová opatření se dotknou jen těch Němců, kterým v očkování nebrání zdravotní důvody a kteří spadají do věkových kategorií, jimž vláda očkování doporučila. 

Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru u našich západních sousedů má za sebou víc než 67 procent občanů, plně očkovaných jich je přes 64 procent.

Helena Houdová naštvala značnou část svých fanoušků. Ti se od ní kvůli přirovnání očkování k holokaustu odvrací.

Datum 1. listopadu bylo podle šéfa resortu Spahna vybráno tak, aby případní zájemci o očkování, kteří se k němu teď rozhodnou, stihli vakcinaci dokončit. Bezplatné testy budou i po 11. říjnu k dispozici v zásadě pouze dětem mladším 12 let a lidem, kteří opouštějí karanténu.

Nabízí se otázka, jestli něco podobného nezavést také v Česku, které marně vymýšlí kampaně a stimuly, které by neočkované jedince zásadním způsobem namotivovaly. A peníze, respektive to, že by o ně přišli, by na ně mohlo platit náramně. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:46 pátek 21. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 50
  • 11
  • 6
  • 5
  • 5