Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Německo je v pořádku, ale... Na koupaliště s pasem, ID náramkem a kamerou na každém kroku!

    Neexistuje jednodušší věc než se jít v horkých letních dnech smočit na veřejné koupaliště. V sousedním Německu to ale mají trochu jinak. „Nálada ve venkovních bazénech je stále agresivnější, čekají nás těžké časy,“ říká šéf tamního svazu plaveckých bazénů Peter Harzheim. Na koupalištích už to nyní vypadá spíše jako na rizikových fotbalových zápasech, a to hlavně kvůli vzrůstající kriminalitě cizinců. Třeba v Rheinbadu se nově budou zákazníci prokazovat pasem, na pokladně dostanou identifikační náramek a vedení koupaliště bude investovat do plotu i kamerového systému.

    Žádná krize, žádná zvýšená kriminalita, máme se dobře. Takové signály vysílají představitelé Německa kritikům jejich otevřené migrační politiky. Pravda je taková, že bezpečno už u našich sousedů není ani na veřejných koupalištích.

    Včera jsme vás informovali už o několikátém incidentu na düsseldorfském koupališti Rheinbad. Tam se vzbouřilo přibližně 60 mladých mužů, slovy policejního mluvčího severoafrického a arabského původu, kteří zabrali místní atrakce a chovali se agresivně vůči ostatním návštěvníkům i plavčíkům. Zasáhnout musela policie, která evakuovala přibližně 1500 návštěvníků.

    Za poslední čtyři týdny zasahovali policisté v Rheinbadu kvůli podobnému incidentu potřetí, se stejnými problémy se ale potýkají koupaliště po celé zemi. Například v Essenu došlo k několika napadením, posílenou bezpečnost musí mít i bazény v berlínských čtvrtích Neukölln a Kreuzberg, kde žije zvýšený počet přistěhovalců. A to je jen hodně malý zlomek.

    V Rheinbadu panoval naprostý chaos.

    A tak právě koupaliště po celém Německu v poslední době výrazně mění bezpečnostní řády. Na některých už to začíná vypadat spíše jako na rizikových sportovních zápasech.

    Trendem například je, že přímo u bazénů hlídkují policisté nebo příslušníci speciálních bezpečnostních agentur, jejichž počet se většinou zvyšuje podle venkovní teploty a očekávaného přílivu návštěvníků. Někteří z nich jsou většinou například arabského nebo tureckého původu, aby výtržníkům mohli domluvit.

    Jak vážná situace na německých koupalištích je, ukazuje právě případ Rheinbad. Okamžitě po víkendovém incidentu se sešel krizový štáb města, který po chvilce přijal několik opatření.

    Starosta Düsseldorfu Thomas Geisel na tiskové konferenci oznámil, že se návštěvníci budou muset nově prokazovat cestovním pasem. Dokonce by měl být zaveden prodej vstupenek online na osobní doklady. Také by měly být posíleny policejní hlídky v areálu.

    Nejde o první incident, který se v Rheinbadu stal.

    Na pokladně kromě toho každý dostane ještě speciální náramek, ty by měly vedení poskytnout lepší přehled o tom, kdo se na koupališti nachází, a zabránit lidem, aby se do areálu dostali například tak, že přelezli plot. 

    Právě do vylepšení plotu kolem koupaliště hodlá město výrazně investovat, stejně tak by měl být zakoupen i vylepšený kamerový systém. Na jeho základě by pak měla být zjednodušena případná identifikace pachatelů.

    V neposlední řadě se starosta města nechal slyšet, že bude podobným výtržníkům zakazován vstup do areálu koupaliště, a to trvale. 

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:08 středa 27. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      128
    • Tvl
      76
    • Super
      47
    • Trapas
      46
    • Cože
      41
    • Sladký
      40