Němec najel v Münsteru do lidí, tři zabil a pak i sebe!

Tři lidé dnes odpoledne zahynuli a nejméně 20 osob bylo zraněno při najetí dodávky do letní zahrádky restaurace v západoněmeckém městě Münster. Řidič poté spáchal sebevraždu. Podle oficiálně zatím nepotvrzených informací německých médií byl za volantem patrně 49letý muž, který se v nedávné minulosti potýkal s psychickými potížemi. Policie předpokládá, že jednal sám. Ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Herbert Reul potvrdil, že za volantem byl německý občan a že nic nenasvědčuje tomu, že by byl spáchán islamistický teroristický útok.

Reul dnes večer potvrdil, že incident si vyžádal dohromady tři mrtvé. Původně policie hovořila o čtyřech mrtvých. Policie dosud uvádí také 20 zraněných, z toho šest vážně.

Herbert Reul potvrdil informace německých médií, že za volantem seděl německý občan a že nic nenasvědčuje islamistickému pozadí činu. Regionální politik ale dodal, že vyšetřování je vedeno všemi směry.

Server deníku Süddeutsche Zeitung večer informoval, že vyšetřovatelé prohledávají byt pachatele a postupují s opatrností kvůli obavám z výbušnin. I v dodávce, kterou najel do lidí, se našel podezřelý předmět a podle médií panovaly obavy, že by mohlo jít o výbušninu.

Centrum historického univerzitního města bylo z velké části uzavřeno. Na místě zasahovaly desítky sanitek, hasičských a policejních vozů, nad městem kroužily vrtulníky.

Muž s dodávkou najel do zaplněné zahrádky tradiční restaurace Grosser Kiepenkerl v den volna, kdy si navíc obyvatelé a návštěvníci Münsteru mohli poprvé naplno užít jarního počasí.

Řidič Jens R. měl v letech 2014 a 2016 psychické problémy, informovala německá média. Podle informací televize ZDF se už v minulosti pokusil o sebevraždu. Policie o něm údajně měla záznamy kvůli drobné kriminalitě.

Podle agentury DPA bylo dnes v centru Münsteru v době incidentu větší množství policistů než obvykle kvůli plánované demonstraci Kurdů. Policisté tak mohli být rychle na místě.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o případných obětech z řad českých občanů, řekla ČTK mluvčí resortu Irena Valentová. Dodala, že Černínský palác je ve spojení s ambasádou v Berlíně, která situaci sleduje.

Soustrast obětem a jejich rodinám už vyjádřilo několik německých politiků včetně prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a kancléřky Angely Merkelové. Kondolovali také například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, francouzský prezident Emmanuel Macron a na Twitteru i bývalý katalánský separatistický premiér Carles Puigdemont, který je nyní v Německu. Merkelová a německý ministr vnitra Horst Seehofer rovněž ujistili, že policie učiní vše pro vyšetření činu.

Dnešní událost připomíná předvánoční teroristický útok v Berlíně z roku 2016, kde tuniský islamista Anis Amri najel s nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:18 neděle 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 10
  • 9
  • 9
  • 7