„Nejsem vekslák a Drahoš není estébák,“ brání se virální špíně Horáček

Dezinformační e-maily a hoaxy na sociálních sítích si vzaly na mušku dva potencionálně nejvíce nebezpečné protikandidáty současného prezidenta Miloše Zemana v nastávajících volbách. Jiří Drahoš i Michal Horáček prý spolupracovali se Státní tajnou bezpečností, druhý jmenovaný měl navíc „jet“ v nelegálních finančních aktivitách. Oba prezidentští kandidáti se ohrazují, vědí, že bude hůř.

Nízká politická kultura se v naší zemi přirozeně projevuje nejsilněji s blížícími se volbami. Mnozí uživatelé nejsou k informacím z internetu kritičtí, uvěří všemu a sdílí, co jim kdo nakuká.

Také způsob, jak se jednotliví kandidáti na prezidenta budou vyrovnávat se špínou na jejich adresu směřovanou, ukáže mnoho o úrovni a kvalitách jednotlivých uchazečů o nejvyšší úřad.

„Chci všechny ujistit, že se jedná jen o sprosté lži a považuji to za záměrnou provokaci. Proto jsem požádal své IT specialisty, aby se pokusili dohledat zdrojové IP adresy, které tyto lži rozšiřují, a právní zástupce, aby zvážili, zda celou věc předat policii k prošetření. Zároveň opakuji, že jsem nikdy žádným způsobem nespolupracoval s StB a k mé osobě nebyl veden spis v žádné kategorii. Toto prohlášení dokládám přiloženým lustračním osvědčením,“ napsal na svém webu Jiří Drahoš a obdobně reagoval i na Twitteru.

20.července 2017 v 16:31, příspěvek archivován: 24.července 2017 v 11:34

Začínají se šířit lži, proto prohlašuji, že jsem nikdy nebyl spolupracovníkem StB. To dokládám lustračním osvědčením https://t.co/ikB8q3X70Y

O způsobech vedení antikampaně už má určitou představu i Michal Horáček, jemuž je často vyčítáno, že zbohatl na herních automatech, tedy na neštěstí druhých. Nyní byl v jednom z šířených “virálů“ obviněn také z nelegálních obchodů s bookmakery na dostizích a rovněž ze spolupráce s StB.

„Pan Drahoš se teď na vlastní kůži seznámil s tím, co prožívám už rok. Dozvídám se, že jsem prý byl vekslák. Nebyl, ani minutu. Prý jsem spolupracoval s StB. Nespolupracoval, doložitelný opak je pravdou (na mém webu sami můžete zjistit, že a jak jsem tu spolupráci odmítl). A taky jsem, samozřejmě, předložil lustrační osvědčení. Rovněž negativní,“ reagoval na svých stránkách Michal Horáček.

Zároveň tak trochu souzní s úvahou na začátku tohoto článku, že i reakce na negativní kampaň prozradí o kandidátech mnoho:

„Týká se to všech prezidentských kandidátů, protože taková kandidatura by měla mít i symbolickou hodnotu. Pojmenovává a hájí zájmy celého veřejného prostoru, a tak zasahuje i každého z nás. Mlčet se k tomu nedá, protože kdo mlčí, souhlasí. A já nesouhlasím. Znovu tedy prosím: Ve vlastním zájmu odmítněme to zlo jasně a hlasitě.“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:20 úterý 21. listopadu 2017. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 18
  • 8
  • 6
  • 6
  • 5