Odhalení: Kdo stojí za videem hororové nehody, při které řidič smetl kočárek?

Od čtvrtka kolovalo českým internetem video děsivé nehody, při níž měl nepozorný řidič smést na silnici kočárek. Předcházela tomu horlivá debata za volantem s přáteli a rychlá jízda obcí. Ve skutečnosti nešlo o autentické záběry, nýbrž o kampaň České asociace pojišťoven, organizace Besip společně s policií a Ministerstvem dopravy. O režii se postaral dokumentarista Vít Klusák.

Video se na internetu objevilo ve čtvrtek a rázem si ho mezi sebou začali všichni sdílet. Na záběrech je parta mladých lidí, která se baví za jízdy. „Párty“ za volantem se zvesela účastní i řidič, který přitom nebezpečně šlape na plyn, veselou jízdu však ukončil náraz.

V pátek přibyly nové záběry z kabiny řidiče dodávky, která zachycuje nehodu a náraz do kočárku ještě z druhé strany.

Cílem těchto videí bylo nejen upozornit na fenomén nepřiměřené jízdy, ale zároveň zjistit, jaké je vnímání české společnosti ve vztahu k nepřiměřené rychlosti. Vše na svých profilech řešili influenceři i známé osobnosti. Reakce na sociálních sítích i v komentářích pod články přišla okamžitě.

„S podobnými záběry jsme konfrontováni často a jejich zveřejňování může být pro řadu lidí odstrašujícím příkladem. Kdyby jel řidič mladé posádky pomaleji, měl by dostatek času zareagovat a napravit nejen svou chybu, ale i chybu někoho jiného. Lidé jsou pod tlakem uspěchané doby, neustálého zrychlování a spěchu. Stále jim chybí nějaké minuty, které bohužel většina dohání na tom nejnevhodnějším místě. Za volantem. Proto je důležité upozornit na problém nepřiměřené rychlosti na českých silnicích a na fatální dopady, které jsou s ní spojené,“ řekl ke kampani Tomáš Neřold, vedoucí oddělení Besipu Ministerstva dopravy.

Lidé komentovali především to, kdo nehodu zavinil. Část publika poukazovala na posádku osobního auta, která jela nepřiměřenou rychlostí. Velká část lidí se ale naopak mladého řidiče zastávala a vinila z nehody doprovod kočárku, jenž přebíhal silnici mimo přechod pro chodce. Přestože se objevily i pochybnosti o původu videa, zaznívala varování, že k podobné situaci může dojít.

Nepřizpůsobení rychlosti patří mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod, 40 procent z nich končí smrtí, přitom rychlost pravidelně překračuje 86 procent řidičů. To jsou alarmující čísla. Důvodem je spěch a to, že řidiči chtějí dojet do cíle co nejrychleji, k čemuž se přiznává 43 procent z nich. Vyplývá to z dopravních statistik Policie ČR a výzkumu na nepřiměřenou rychlost společnosti Behavio. 

„Každý se někdy dostal do situace, kdy nestíhal a snažil se ji vyřešit tím, že na to v autě šlápnul. Musíme si uvědomit, že to je zbytečný hazard. Že těch pár kilometrů navíc rozhodně za zvýšené riziko ani lidské životy nestojí. Že ušetřené minuty se mohou ve vteřině změnit v katastrofu, které už nezabráníme. I proto jsme ve spolupráci s Vítem Klusákem připravili dokument, v němž odhalujeme příběhy pěti lidí, kterým vysoká rychlost změnila život,“ uvádí výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Jak se točila videa nehody s kočárkem?

S kampaní České asociace pojišťoven, Besipu a Policie ČR je spojený Vít Klusák, jenž je známý svou dokumentární tvorbou. Ve videu Klusák odhaluje, jak videa vznikala a co je jejich záměrem. Odhalení doplňují komentáře odborníků a expertů, kteří poukazují na to, jak málo stačí, aby důsledky nepřiměřené rychlosti byly tragické a fatální.

„Těmi videi se simulovanou nehodou sledujeme dva cíle: zaprvé přitáhnout k tématu nepřiměřené rychlosti mladé lidi, kteří by běžné osvětové kampaně spíše nesledovali. A zadruhé z diskuzí na sociálních sítích získat data, jakým způsobem se Češi k rychlé jízdě vlastně vztahují. Takže je to start kampaně i výzkum zároveň,“ popisuje Klusák.

Na celé odhalení skutečného původu záběrů se podívejte v záhlaví článku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:50 pondělí 20. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 10
  • 9
  • 4
  • 3
  • 2