Nedělní hlášení Andreje Babiše: Jak to bude s otevřením škol?

Vrátí se děti do školy v polovině května, nebo až v září? A jak to bude s metrovými rozestupy? Řešení není na stole, ještě uvidíme, někteří lidé mi píší, že by otevřeli školy až po prázdninách, sdělil předseda vlády Andrej Babiš v nedělním hlášení, se kterým se vrátil na Facebook formou videa.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) přitom v neděli v České televizi uvedl, že žáci a studenti by se mohli podle současných plánů do školy vrátit ve druhé polovině května. 

Jinak to ale vidí premiér Andrej Babiš, který na toto téma stručně promluvil v nedělním hlášení svém facebookovém profilu. 

„Ten návrh není na stole, pan ministr Plaga mluví o nějakém termínu... Zajímavé je, že průzkum jasně řekl, že většina z vás je s online výukou z domova v pohodě,“ prohlásil Babiš a naznačil, že by školy mohly zůstat zavřené až do prázdnin. 

Babiš také připustil negativní reakce na metrové rozestupy a žáky v lavicích po jednom, což před několika dny navrhoval. 

Plaga uvedl, že doporučení chytré karantény, kdy premiér navrhl otevřít školy s doporučením dodržovat mezi žáky odstupy, ve čtvrtek neznal. 

Zopakoval, že v českém prostředí je ve školách tento nápad neproveditelný. Uvedl také, že školy se otevřou najednou, a ne po stupních, jak navrhoval Babiš. Zmínil, že v současné nezvyklé situaci se vláda inspiruje i opatřeními v dalších zemích, ale to, co může fungovat v Asii, v Česku podle něj aplikovat nelze.

Babiš nejprve navrhl, že by se školy měly začít otvírat postupně, nejdříve školky a první stupeň základních škol. Podle něj  by k tomu bylo třeba přijmout určitá ochranná opatření, například zajistit alespoň metrové rozestupy mezi žáky. 

Tuto možnost odmítli kromě ministra školství také ředitelé škol. Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého to byla nereálná představa. Podle něj by bylo lepší, aby školy zůstaly uzavřené a výuka pokračovala online. 

Babiš v hlášení dále mluvil o možnosti otevírání některých sportovišť ještě před Velikonocemi, jako jsou například tenisové kurty, veslařské kanály, cyklistické a atletické dráhy, s tím, že musí být dodržována striktní pravidla. 

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:24 pondělí 3. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 421
  • 339
  • 47
  • 47
  • 44
  • 44