Nechutný boj o ostatky Moniky a Klárky Kramných: Kde jsou pozůstatky z pitvy?

Necelé čtyři roky po zavraždění matky a dcery v Egyptské Hughardě nemají jejich duše ani příbuzní klid. Tentokrát se o to postarala starostka Prahy 2 a poslankyně za ODS Jana Černochová. Ta totiž podala písemnou interpelaci ve Sněmovně, která řeší zacházení se vzorky těl Moniky a Klárky odebraných při pitvě.

V centru problému stojí přednosta Ústavu soudního lékařství FN v Ostravě Igor Dvořáček. Ten totiž měl, přes povolení soudkyně Renaty Gilové, odmítnout zpřístupnit vzorky tkání zavražděných znalcům, kteří pracovali pro obhajobu Petra Kramného.

Podle Černochové si Dvořáček “svévolně přisvojil právo rozhodovat o důkazním materiálu a zcela bezprecedentně znemožnil výkon znalecké činnosti a zasáhl do práva na obhajobu,“ měla se vyjádřit poslankyně podle webu TN.cz.

V interpelaci směřované k ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi se Jana Černochová také zajímá, kdo je kompetentní o přístupu k důkaznímu materiálu rozhodnout, a kde budou vzorky z těl odebrané při pitvě uloženy. Zajímá ji navíc, zda ÚSL FN v Ostravě neporušil zákon.

Poslankyně jedná na základě podnětů spolku Šalamoun, který se staví za nevinu Petra Kramného, jehož za dvojnásobnou vraždu manželky a dcery poslala soudkyně Gilová na 28 let do kriminálu.

Odpověď ze Sněmovny vyžaduje zákon do 29. dubna, tedy měsíc od podání interpelace.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:20 sobota 12. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 16
  • 12
  • 10
  • 10
  • 9