Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spoluvězeň Nečesaného z vazby: „Člověk nevolá na policii, když jde někoho zabít!“

    Bývalý spoluvězeň Lukáše Nečesaného Petr Novotný (70), který se známým vězněm strávil tři a půl měsíce v hradecké vazební věznici a již dříve se nechal slyšet, že věří v nevinu svého spoluvězně, nyní promluvil o tom, co za mříže dostalo jeho. Jak na těžké období vzpomíná?

    Petr Novotný, který sdílel celu se známým vězněm Lukášem Nečesaným, který byl v roce 2013 obviněn z pokusu o vraždu kadeřnice, prý nikdy nepochyboval o jeho nevině. „Věřím mu,“ uvedl Novotný pro Rychnovský deník tehdy. „Je to hodný kluk a skvělá je i jeho rodina. Byl jsem s ním tři a půl měsíce a nikdy se nepřiznal, naopak,“ uvedl s tím, že proces je zmanipulovaný,“ dodal. 

    Jak se ale stal obyčejný důchodce spoluvězněm Lukáše Nečesaného? Všechno to začalo, když se dcera Petra Novotného (70) rozváděla. Došlo totiž ke sporům o majetek, které se poněkud vymkly kontrole. „Zeťák nechtěl čekat na soudní rozhodnutí o majetku, tak s příbuznými vyrazil do domu, který byl psaný na mě, a začali ho rabovat. Dcera byla zoufalá, volala mi, jestli bych tam přijel. On už ji několikrát předtím napadl, proto jsem si vzal plynovku a ostrou zbraň,“ uvedl pan Novotný pro deník Blesk.

    Když dorazil na místo, ukázalo se, že zeť spolu s příbuznými dceru pana Novotného napadli. Zavolal tedy na policii. „Než ale přijeli, pustili se zeť a jeho otec i do mě. Začali jsme se prát a pak došlo k těm výstřelům,“ popsal osudné okamžiky Petr Novotný. Když policie dorazila, skončil otec napadené ženy ve vazbě s obviněním z pokusu o vraždu na krku. Měl prý zetě udeřit pistolí do obličeje a poté několikrát vystřelit. 

    „Střílel jsem jen z té plynovky,“ namítl pan Novotný a dodal, že znalecký posudek prokázal, že nábojnice, které se na místě údajně našly, vůbec neodpovídají jeho typu zbraně, a navíc se na policejních fotografiích v prostoru náhodně přemisťují. Kromě toho na sobě Petr Novotný neměl zplodiny, které jsou pro použití ostrých nábojů typické. 

    Kdo je Lukáš Nečesaný?

    Lukáš Nečesaný byl v roce 2013 obviněn z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Po vleklých soudních tahanicích a několika letech ve vazbě, během nichž se stačil oženit a zplodit dceru, byl letos osvobozen na základě toho, že důkazy proti němu nebyly dostatečně přesvědčivé. Rozsudek není pravomocný. 

    To ovšem nebyla jediná nesrovnalost ve spisu. „Policisté zatajili můj telefonát na tísňovou linku. Ten řádek v tom seznamu hovorů je jakoby vymazaný. Když jsem se začal ptát, tak ten hovor zázračně našli a do spisu to přidali,“ kroutí hlavou pan Novotný.  „Tím vlastně padla verze, že šlo o úmyslný čin vraždy. Člověk nevolá policajty, když se chystá někoho zabít,“ dodal. 

    Soud poté svůj názor přehodnotil a došel k závěru, že se jednalo o nutnou sebeobranu a na místě mohl být spáchán maximálně přestupek, který měl pokutou potrestat obecní úřad. Ten však nakonec po čtyřech letech pana Novotného viny zprostil. 

    I přesto však zůstává v srdci pana Novotného hořkost. „Oni nepotrestají jen vás, mě by to v 70 tolik netrápilo, ale odnesou to děti. Dcera se musela z té vesnice odstěhovat, protože spolužáci vnoučatům říkali: Tvůj děda byl v base a tak podobně. Pro některé budu vždycky ten agresor,“ uzavřel smutně. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:30 úterý 13. února 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      11
    • Super
      7
    • Sladký
      5
    • Tvl
      5
    • Haha
      4
    • Cože
      4