Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jan Cimický o nebinárních osobách: Ještě jsem se s tím nesetkal, může za tím být i vážná nemoc

    Cimický se s nebinární osobou ještě nesetkal. Co si o nich myslí? | foto: iDNES.cz

    Necítí se být mužem ani ženou a existuje podle nich ještě několik dalších pohlaví. Ti, kteří jejich názory považují za zvláštní, jsou pro ně nevzdělanci. Řeč je o takzvaných nebinárních osobách, kterých ve světě, ale i v České republice raketově přibývá. Jedná se o psychickou poruchu, nebo spíše o zoufalou touhu po pozornosti? Na to jsme se zeptali zkušeného psychiatra Jana Cimického (72).

    V zahraniční už jsou celkem zvyklí na to, že existují nebinární osoby, které se neidentifikují ani jako muž, ani jako žena. Tito lidé si většinou zvolí univerzální jméno a po svém okolí vyžadují, aby byli oslovováni they (oni).

    Za nebinární osobu se například před časem prohlásil známý britský zpěvák Sam Smith. 

    „Po dlouhém přemítání o tom, jaké jsou pohlaví, zda jsou muž, nebo žena, se rozhodli, že se konečně přijmou takoví, jací jsou. Nejsou ani muž, ani žena. Myslí si, že jsou někde mezi tím,“ prohlásil o sobě zpěvák Sam Smith loni v září.

    Český internet zase nedávno zaujal příběh mladé dívky Evy, která je spoluzakladatelkou organizace TakyTrans. 

    „Neidentifikuji se ani jako muž, ani jako žena. Někde mezi,“ řekla Eva, která si nechává říkat Ezra, nedávno v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV.

    „Já používám v angličtině buď mužský rod, nebo neutrální they (oni). Rodiče mě oslovují v mužském rodě,“ vysvětlila Eva zmatenému moderátorovi Veselovskému, který si nebyl jistý, jak má dívku oslovovat.

    Eva Švagr alias Ezra

    Konkrétně nebinární Češka Eva na svém Instagramu motivuje ostatní, aby se nebáli být jako ona, protože je to prý naprosto normální. Její přátelé pro to prý mají pochopení, protože se Eva pohybuje v „pražském intelektuálním kruhu“.

    Cimický: Může se jednat o závažné onemocnění, měli by vyhledat pomoc

    Na názor jsme se zeptali předního českého psychiatra Jana Cimického. Ten se ve své mnohaleté kariéře s něčím takovým nesetkal.

    „Poznal jsem transsexuály, kteří se cítí být opačným pohlavím. Je to dáno zákonitostmi, které jsou třeba, aby byly v souladu. Psychologické pohlaví, genetické pohlaví, vnitřní pohlavní znaky a vnější pohlavní znaky. Když něco z toho nefunguje, ti lidé usilují o změnu. S nebinárními osobami jsem se tedy ještě nesetkal,“ kroutí hlavou Cimický.

    Podle Cimického můžou být lidé, kteří se prohlásí za nebinární osobu, nemocní, ale nevědí o tom.

    „Je těžké to posuzovat, může to být projev nejrůznějších věcí od neurotického prožívání, že člověk má pocit, že se nějak mění, že je někdo jiný nebo že svět se mění. Někdy to může být ale projev závažnějšího duševního onemocnění,“ myslí si Cimický, jenž také všem, kteří se necítí být mužem ani ženou, poradil, co dělat.

    „Měli by zajít za odborníkem a podrobit se řádnému vyšetření, aby se ukázalo, jaká je podstata toho, proč se tak cítí. To, že se někdo řekne, že se necítí tak nebo tak, ještě neznamená, že se jedná o patologickou věc. Člověk může tvrdit leccos, musí se to ale verifikovat, pak lze teprve mluvit konkrétně,“ říká známý psychiatr.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 3. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      209
    • Haha
      31
    • Trapas
      27
    • Sladký
      20
    • Tvl
      18
    • Cože
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...