Nakladatelství Naše vojsko šokovalo kalendářem s nacisty. Předmětů má ale v nabídce více

Kalendář osobností třetí říše, takový název nese nejnovější akvizice v nabídce kontroverzního nakladatelství Naše vojsko. Každý měsíc v něm najdete jiného majestátně vyobrazeného vraha. Jako první na zvrácenost upozornil předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma, který na nakladatelství podal trestní oznámení, nejnověji zrušil pražský magistrát i ministerstvo vnitra Našemu vojsku pronájem prostorů. Skandál není zdaleka prvním. Šéf nakladatelství se dosud vždy hájil, že nejde o propagaci, protože na prodeji nacistických předmětů vydělává.

Na úvod sám Hitler, v únoru kat českého národa Heydrich, hned po něm Karl Hermann Frank, který proslul fanatickou nenávistí vůči Čechům a stál za vypálením vesnic Lidice a Ležáky. Na červenec strůjce holocaustu Himmler, v září, kdy začíná škola, zase doktor z Osvětimi Josef Mengele, který nechvalně proslul odpornými pokusy na dětech. A na závěr, jako zlatý hřeb, opět sám Hitler.

Tak vypadá kalendář z dílny nakladatelství Naše vojsko. Na stole už leží žaloba od předsedy Nadačního fondu obětem holocaustu Michala Klímy, během úterka zase společnosti zrušilo pronájem prostorů Ministerstvo vnitra i Praha.

Kdo ale nakladatelství zná, nemůže se moc divit. Není to zdaleka poprvé, co se Naše vojsko ocitlo v hledáčku policie kvůli propagaci nacismu.

Poprvé to bylo v roce 2017 kvůli prodeji hrníčků s podobiznou nacistického vůbec Adolfa Hitlera a jeho pobočníků.

Takto vypadají hrníčky. Zelený štítek „sběratelská edice“ je zřejmě jen naoko, skutečnou klientelou budou spíše neonacisté.

Šéf nakladatelství Emerich Drtina tehdy v rozhovoru pro Reflex bez zdráhání vysvětlil, že hrníčky do prodeje zařadil kvůli tomu, aby způsobil poprask a udělal si reklamu.

Záhy ovšem zjistil, že se předměty s nacistickými pohlaváry skvěle prodávají, což před lety potvrdil jeden ze zástupců nakladatelství. A tak Drtina roztočil výrobu ve velkém. Nedlouho po hrníčcích se v nabídce objevila trička s Hitlerem. 

Ta jsou mimochodem v prodeji stále, na nás jedno vykouklo v rubrice doporučených produktů, a to zároveň s tričkem Jaromíra Jágra. 

Nakladatelství Naše vojsko přišlo s nacistickým kalendářem. Není to první...

Jeden z největších Čechů historie musí mít jistě radost, že je jeho podobizna v jedné nabídce se zrůdou, která měla v plánu Československo vymazat z mapy světa a germanizovat jej.

Na každý měsíc jeden nacistický zločinec. Asi bychom se nedopočítali, kolik milionů obětí mají pánové z kalendáře dohromady na svědomí.

Stejně tak v nabídce zůstávají i nacistické hrníčky. V kategorii „válečné osobnosti“ najdete širokou paletu nacistických zrůd doplněnou o dva kousky se sovětským diktátorem Stalinem. Bohužel, třeba české parašutisty, kteří provedli atentát na Heydricha, nakladatelství Naše vojsko zjevně za osobnosti nepovažuje.

Stejně tak v nabídce nechybí ani nacistická bible, Hitlerův Mein Kampf.

Ani v jednom z předchozích v případů ovšem policie nepochodila. Šéf nakladatelství Emerich Drtina zarytě tvrdí, že rozhodně nejde o propagaci nacismu, protože předměty prodává za účelem zisku. 

Jenže kategorie plné klidně i čistě jen předmětů s nacistickými zločinci, kteří jsou popisováni jako „válečné osobnosti“, působí jinak.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:13 středa 23. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 36
  • 31
  • 30
  • 29
  • 25