Vesmír je podle NASA příliš rasistický, tak zahájili jeho čištění. Mlhovina Eskymák končí

Kdyby to nebyla pravda, znělo by to jako dobrý vtip. Americká vesmírná agentura NASA se rozhodla, že vesmír je podle jejího názoru příliš urážlivý k menšinám. V rámci politické korektnosti proto začali přepisovat i staletí staré názvy. NASA k odborníkům v oblasti astronomických a fyzikálních věd přizvala odborníky na začleňování a rovnost.

„Na vzdálené kosmické objekty, jako jsou planety, galaxie a mlhoviny, se vědecká komunita někdy odvolává pomocí neoficiálních přezdívek. Protože však věda usiluje o identifikaci a řešení systémové diskriminace a nerovnosti ve všech aspektech, vyšlo najevo, že určité kosmické přezdívky jsou nejen necitlivé, ale mohou být i aktivně škodlivé,“ uvádí NASA, která se pustila do kontroly stovek „podezřelých“ vesmírných objektů. A jak agentura uvádí, překvapilo ji, jak moc rasismu a politické nekorektnosti je ve vesmíru obsaženo.

Vesmírná agentura jako první oznámila, že planetární mlhovinu, kde září pozůstatky hvězdy podobné Slunci, už nebude nazývat jako mlhovinu Eskymák, ale vystačí si s názvem NGC 2392, to zřejmě pro lepší zapamatování.

Mlhovina byla objevena už v roce 1787 a ve vědecké komunitě je pojmenování Eskymák zcela vžito, rasistické konotace s touto mlhovinou může jen těžko někdo spojovat. V některých materiálech byla nazývána jako Lví mlhovina nebo bylo odkazováno na to, že připomíná tvář klauna.

Tyto varianty NASA také odmítla.

„Eskymák je široce vnímán jako koloniální termín s rasistickou historií, který byl aplikován na domorodé obyvatele arktických oblastí. Ve většině oficiálních dokumentů je od tohoto termínu odstoupeno,“ píše NASA a vysvětluje, proč zakázala i používání názvu dvojice galaxií Siamská dvojčata.

I v tomto případě si bude chtít vesmírná agentura vystačit s názvy NGC 4567 a NGC 4568.

Přezdívky mohou podle NASA vést k tomu, že budou některým menšinám ubližovat, a dokonce povedou ke snížení relevance vědy jako takové. Dalším takovým příkladem je podle agentury kosmický objekt Barnard 33, kterému se říká mlhovina Koňská hlava.

„Naším cílem je, aby všechna jména byla v souladu s našimi hodnotami rozmanitosti a inkluze. Tyto přezdívky a termíny mohou mít historické nebo kulturní konotace, které jsou nežádoucí nebo nevítané a NASA je pevně odhodlána to řešit,“ slíbil Stephen Shih, který zastává funkci administrátora pro diverzitu a rovné příležitosti.

Zbytky po výbuchu supernovy Kasiopeja.

V reakci na poslední vyjádření NASA se na sociálních sítích začali ozývat lidé s návrhy na další přejmenování. Tradičně největší kritice čelí černá díra, což je označení, které je podle mnohých dalším žhavým kandidátem na přejmenování. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:46 středa 16. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 97
  • 76
  • 40
  • 34
  • 34
  • 32