Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Peklo na Andělu: Revitalizace Mrázovky měla vyhnat narkomany, ale... Feťácký kout funguje dál!

    Praha 5 se pustila do revitalizace parku Mrázovka a zablokovala narkomanům vchod do jejich „feťáckého koutu“. Ti si ale hbitě udělali nový vstup o kousek dál, blíže k dětskému hřišti. | foto: koláž Expresu

    Měl to být krásný, moderní park v srdci Prahy, kde najdou vyžití především děti z přilehlých škol. Namísto toho se Mrázovka nedaleko stanice metra Anděl stala útočištěm narkomanů, kteří zde drogy prodávají a hlavně je užívají. Za klidem přírody sem míří pochybné existence z celé Prahy, dokonce i samotná feťačka Katka z dokumentu Heleny Třeštíkové. Tomu se Praha 5 rozhodla učinit přítrž a v únoru letošního roku spustila velkou revitalizaci parku, která má za cíl narkomany vyhnat co nejdál zejména od dětského hřiště, které se tu nachází. Jenže Expres.cz se na místo, kde před časem začal náš velký seriál Peklo v Praze, vrátil, aby zjistil, jak se tento boj s drogově závislými vyvíjí. A zjištění bylo šokující.

    Redaktoři Expresu v Mrázovce už před časem zmapovali nejednu hrozivou příhodu.

    Například jsme narazili na těžko uvěřitelnou scenérii, kdy dvojice chlapců školního věku zvědavě strkala prsty do koše na použité injekční stříkačky, které na několika místech nainstalovali pracovníci kontaktního centra Sananim. Sotva o pár metrů dál se mezitím jeden narkoman neúspěšně snažil najít žílu pro aplikaci drogy, zatímco jeho parťák už ležel v rauši na zemi.

    Se speciálními koši na injekční stříkačky si hrají děti z nedaleké školy.

    Také jsme zmapovali drogovou procházku muže, který si na lavičce na náměstí Karla Engliše připravil dávku a pak se stříkačkou v ruce, jako by to byla cigareta, vyrazil do Mrázovky cestou kolem gymnázia Na Zatlance, aby si ji na jedné z cest mohl nerušeně píchnout.

    Zdaleka nejhorší zjištění ovšem bylo, že si narkomani přímo v parku zbudovali svůj „feťácký koutek“. Místo, označené právě tímto názvem, se nacházelo podél jedné z cest, stačilo pouze projít dírou v plotu. Uvnitř se povalovalo nejrůznější harampádí, potřeby k přípravě drog a poházené stříkačky.

    V únoru letošního roku přišla zpráva, která zalila optimismem obyvatele přilehlého okolí a zejména pracovníky gymnázia Na Zatlance či nedaleké základní a mateřské školy U Santošky. Praha 5 se pustila do revitalizace Mrázovky s cílem opravit cesty, prosekat houští a hlavně zbavit se narkomanů.

    Hotovo by mělo být do srpna. Smutná pravda ale je, že se třetí bod zatím ani trochu nedaří.

    Jak Expres.cz zjistil, cesty parku jsou i nadále plné poházených obalů od stříkaček a lahviček od roztoků, ve kterých si narkomani drogy ředí. Samotné injekční stříkačky se sice dobrovolníci z nejrůznějších center snaží sbírat, ale bohužel jsou všude možně poházeny také.

    Všude jsou stříkačky a obaly od ředidel.

    Zajímalo nás mimo jiné to, jak se věci mají se zmiňovaným feťáckým koutem. Jak se ukázalo, městská část se ho pokusila narkomanům znepřístupnit, zarostlá stráň je obehnána novým plotem a původní vstupní brána v podobě díry v dřevěných prknech je zatarasená. To je ale všechno.

    Všude se válí použité stříkačky a obaly.

    Jestli si někdo myslel, že to narkomany odradí, spletl se. Nový vchod do svého koutku, kde si mohou drogy nerušeně aplikovat, si totiž v plotě udělali jen o několik metrů výše ve stráni.

    Feťácký kout na Andělu je obalen plotem. Narkomani si ale i tak našli cestu.

    Narkomani si do svého „feťáckého koutu“ našli novou cestu.

    Paradoxně se tak ještě více přiblížili k dětskému hřišti, které stojí opodál. Zrovna ve chvíli, když jsme byli na místě, si na něm hrálo několik dětí. Pokud by se některý zvídavý chlapec zatoulal, narazí v lepším případě na spoustu poházených jehel. V tom horším na narkomana v drogovém opojení.

    Redaktoři Expresu se do jámy lvové, tedy do samotného feťáckého koutu, vydali. Detailní reportáž z místa hrůzy přineseme již brzy!

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 29. září 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      17
    • Tvl
      11
    • Cože
      8
    • Super
      6
    • Haha
      5
    • Sladký
      3