Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Osudy skutečných narcos: Félix Gallardo vedl byznys i z vězení, při přesunu do přísnějšího plakal

    Takto dnes vypadá narkobaron Miguel Ángel Félix Gallardo. | foto: Internet

    Z pohublého městského policisty se vyšvihl až na post šéfa drogového byznysu v celém Mexiku. Nejprve pašoval marihuanu, pak začal Kolumbijcům převážet kokain. Miguel Ángel Félix Gallardo ale toužil po stále větší moci, až se mu vinou vnitřních sporů začal kartel Guadalajara, který spojoval narkobarony ze všech regionů země, rozpadat pod rukama. Varování: Následující článek obsahuje spoilery k seriálu Narcos: Mexiko!

    V roce 1989 Félix Gallardo o svoje impérium definitivně přišel. Šéfové jednotlivých „plazas“ se k němu obrátili zády, nechráněný narkobaron tak byl pro policii snadnou kořistí. Došla si pro něj do jeho domu a zatkla ho bez jediného výstřelu.

    „Byl tváří dolů. Přinutil jsem ho, aby se otočil. Strčil jsem mu AK-47 do úst a přikázal mu, aby pomalu vstal. Když jsem zbraň dal dolů, nabídl mi výměnou za propuštění, teď už nevím, pět nebo šest milionů dolarů. Řekl jsem mu, že o jeho zatčení nelze jednat, že bude předán úřadům v Mexiku,“ vzpomínal v rozhovoru mexický důstojník Guillermo González Calderoni.

    Gallardo vyfasoval čtyřicet let za to, že nařídil popravu agenta DEA Kikiho Camareny, které předcházelo brutální mučení, v rámci něhož zabijáci do otce tří dětí vrtali vrtačkou.

    Velký šéf podíl na agentově smrti zatvrzele odmítal a dodnes odmítá. Jeho kolegům z DEA tehdy řekl, že něco podobného udělá jen šílenec a to on není. 

    Převoz obávaného narkobarona Miguela Ángela Félixe Gallarda

    Nijak mu to nepomohlo, do vězení stejně putoval. Ze začátku se neměl tak špatně, zpoza mříží po telefonu nadále řídil obchod s drogami.

    Vše se změnilo v průběhu devadesátých let, kdy zasáhla mexická vláda a nechala Félixe Gallarda převézt do nově vzniklého vězení Altiplano s maximální ostrahou. Postaveno bylo speciálně pro pašeráky drog.

    „Velitel, který ho převážel do věznice s maximální ostrahou, mi řekl, že Félix Gallardo po celou cestu brečel a naříkal, že tohle bude jeho konec. A byl to přesný předpoklad... Jakmile tam byl uvězněn, Gallardova vláda skončila, navzdory jeho moci a bohatství,“ napsal později v knize agent DEA Michael Vigil. 

    Miguel Ángel Félix Gallardo

    Ve vězení Altiplano sedí Miguel Ángel Félix Gallardo dodnes. Je mu čtyřiasedmdesát let a ani zdaleka nepřipomíná onoho uhlazeného štramáka, jakým v dobách největší moci byl. 

    Není se čemu divit, za mřížemi se s ním nikdo příliš nemazlí. V roce 2011 podala jeho rodina stížnost na podmínky, v nichž je držen. Prý měl být a možná stále je izolován od ostatních vězňů, nesmí se zapojovat do žádných fyzických či vzdělávacích aktivit, je držen v malé cele, kde je neustále tma, vysoká vlhkost, nedostatek ventilace a zápach.

    Otevřený dopis vládě příbuzní dokonce nechali otisknout do novin.

    Nejnovější informace jsou, že byl Félixův případ v roce 2017 přezkoumán a jeho trest byl z původních čtyřiceti let snížen na sedmatřicet. Zároveň ale vyfasoval i peněžitý trest v přepočtu zhruba 27,5 milionu korun.

    V roce 2019 podal žádost, aby si zbytek trestu mohl odpykat v domácím vězení. Ta byla zamítnuta.

    Takto dnes vypadá narkobaron Miguel Ángel Félix Gallardo.

    Možnost setkání s někdejším mexickým drogovým králem dostal herec Diego Luna, který ho v prvních dvou řadách seriálu Narcos: Mexiko ztvárnil. Ten to ale odmítl s tím, že bude náročnou postavu raději studovat z nejrůznějších dokumentů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:24 neděle 25. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Tvl
      18
    • Cože
      17
    • Trapas
      17
    • Sladký
      17
    • Haha
      16