Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Narkobaron Amado Carrillo Fuentes měl zemřít při operaci, zohavené tělo ale možná patřilo dvojníkovi

    Jak to ve skutečností bylo se smrtí Amada Carrilla Fuentese? | foto: Reuters

    Říkalo se mu „Pán nebes“, protože právě ve vzduchu si vydobyl pozici v jednu chvíli nejmocnějšího drogového pašeráka v Mexiku. Amado Carrillo Fuentes vlastnil obří leteckou flotilu, se kterou mohl do Spojených států pašovat tolik drog, že strčil do kapsy Escobara, gentlemany z Cali i svého předchůdce Miguela Ángela Félixe Gallarda. Jeho osud je zcela odlišný od kolegů, které v 80. nebo 90. letech dopadla policie a poslala je na desítky let za mříže. Je plný záhad, nejasností a konspiračních teorií. Upozorňujeme, že článek obsahuje spoilery k právě vysílanému seriálu Narcos: Mexiko na Prima Cool.

    Poctivým sbíráním kontaktů se Amado Carrillo Fuentes vypracoval na špičku drogového byznysu mezi Jižní Amerikou a Spojenými státy. Záda mu kryli nejvýše postavení státní úředníci, policisté i armáda. 

    A tak brzy se svojí flotilou ovládl nejen obchod v Mexiku, ale kokain pašoval i Kolumbijcům. Výsledkem bylo, že mu na paty začali šlapat konkurenti v byznysu.

    V roce 1993, kdy byl mimochodem zabit Pablo Escobar, přežil Carrillo Fuentes atentát, při němž na něj neznámí útočníci stříleli v restauraci. Zachránil ho bodyguard. Právě tato událost přitáhla k muži, který dosud tahal za nitky ze stínu a neexistovala prakticky žádná jeho fotografie, pozornost.

    Netrvalo dlouho a začaly ho vyšetřovat mexické úřady i federálové. Na „Pána nebes“ byly vydány dva zatýkací příkazy a vypsána odměna v přepočtu asi 117 milionů korun.

    Amado Carrillo Fuentes

    Narkobaron se nedal odradit, dokonce rozšířil svoje pole působnosti a podnikal operace na Kubě, v Rusku a Chile. Čím dál silněji se utahující smyčka bezpečnostních sil ho dohnala k nečekanému kroku. Rozhodl se podstoupit chirurgickou operace obličeje a liposukci, aby kompletně změnil svůj vzhled.

    Smrt, nebo geniální kamufláž?

    Dne 3. července 1997 nastoupil do nemocnice Santa Monica v Mexico City pacient jménem Antonio Flores Montes. Zřejmě jen tři zaměstnanci v nemocnici ale věděli, že jde ve skutečnosti o Amada Carrilla Fuentese. Byl to vyhlášený chirurg Jaime Godoy Singh, který se měl o změnu narkobaronova vzhledu postarat, a jeho asistenti.

    Jenže se přihodila neskutečná věc: Tehdy čtyřicetiletý Carrillo Fuentes, který úspěšně unikal DEA, FBI, mexickým úřadům i obchodním konkurentům, během operace náhle zemřel. Příčinou smrti měl být infarkt.

    O jeho smrti se vzápětí dozvěděly celé Spojené státy i celá Jižní Amerika. Důkazem mělo být zveřejněné video, v němž mrtvý pašerák ležel v rakvi. Mimochodem velmi mrazivé video. Amado Carrillo Fuentes byl zřejmě vinou probíhající operace znetvořen. 

    Je tohle skutečně slavný „Pán nebes“?

    Právě to, že ho na pohled nešlo spolehlivě identifikovat, vzápětí odstartovalo vlnu spekulací a konspiračních teorií, které postupem času přiživovaly nejrůznější záhadné události. Skutečně tahle mrtvola patří Fuentesovi?

    Podívejme se na ony záhadné události. 

    Jen několik týdnů před smrtí obávaného narkobarona beze stopy zmizel velitel mexické soudní policie, Amadův přítel. Seznámili se hlavně proto, že si byli nápadně podobní a Amado dlouho usiloval o to, sehnat dvojníka, kdyby náhodou. Konspirátoři se hned chytili toho, že mrtvola ve skutečnosti patří policistovi.

    Postava Amada Carrilla Fuentese se objevila jak v Narcos o Pablu Escobarovi, tak i v Narcos: Mexiko.

    Na velkolepém pohřbu zase všechny zarazil bratranec Carrilla Fuentese Sergio, který se usmíval na všechny strany, a dokonce měl prohlásit, že „Amado je v pořádku a naživu“.

    Pikantní také bylo, že začali mizet nebo umírat lidé, kteří teorie o husarské kamufláži rozdmýchávali nebo mohli rozdmýchávat. 

    Komu toto tělo patřilo?

    Asi půl roku po smrti Amada Carrilla Fuentese byla popravena trojice chirurgů, která jeho údajně nepovedenou operaci vedla. Jejich těla byla nalezena u silnice v sudech částečně zalitých cementem. Všichni byli uškrceni a pro jistotu zapáleni.

    Amado Carrillo Fuentes

    V roce 1999 vydal novinář José Alfredo Andrade Bojórquez Fuentesovu biografii, ve které teorii o tom, že ve skutečnosti nezemřel, rozvinul. A popsal záhadné zmizení či smrt lidí, kteří by o Amadově skutečném osudu mohli vědět. V listopadu téhož roku Bojórquez zmizel také.

    Následně se objevovaly nejrůznější zprávy o tom, že byl muž nápadně podobný Amadu Carrillovi Fuentesovi spatřen několik měsíců po údajné smrti ve společnosti jeho dcery. A mluvilo se o tom, že skutečně změnil vzhled a tajně zmizel na Kubě či v Argentině. 

    Naposledy se o něm psalo a mluvilo letos v květnu, to když byla v Mexiku za 50 milionů korun vydražena jeho honosná, i když chátrající vila. 

    Kdoví, třeba si onu zprávu přečetl i sám Amado Carrillo Fuentes v nějakém dalším honosném sídle v jiné zemi. Pokud opravdu nezemřel, dnes by mu bylo teprve 64 let. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:54 neděle 15. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      27
    • Trapas
      21
    • Cože
      19
    • Tvl
      19
    • Haha
      18
    • Sladký
      14