Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jelen lehce zranil návštěvníka výběhu na Šumavě a má být utracen. Češi zuří

    V jelením výběhu u Kvildy na Šumavě napadlo jedno ze zvířat návštěvníka. Ten utrpěl jen drobná poranění, přesto se Správa Národního parku Šumava chystá jelena utratit. To se ale vůbec nelíbí lidem, kteří se do pracovníků parku zostra pustili na internetu. Obviňují je, že zvíře nejprve zbavili svobody, pak ho vystavili jako pouťovou atrakci a teď ho chtějí po vlastním pochybení popravit.

    K incidentu došlo už před dvěma týdny, Správa Národního parku Šumava ho ale před veřejností tajila. O případu informoval také server iDNES.cz. Jednoho z návštěvníků napadl nejsilnější jelen stáda, který byl zároveň i nejochočenějším a ztratil veškerou plachost.

    „Turista se choval přesně podle předpisů. Nic neporušil, nesestoupil z vyznačené stezky,“ uvedl mluvčí národního parku Jan Dvořák. U jelena prý nešlo o mimořádnou agresi, na společnost lidí je navíc zvyklý a často ji dokonce vyhledával. „Bohužel ale budeme muset přistoupit k tomu, že jelen bude utracen,“ říká.

    To se ale vůbec nelíbí lidem, kteří se do Správy NP Šumava ostře pustili na Facebooku. Divoké zvíře prý její pracovníci odchytili, vystavili ho jako pouťovou atrakci a ono teď bude za lidské pochybení pykat. Někteří také naznačují, že mohlo dojít i k selhání samotného návštěvníka, který si nepřeje vejít ve známost.

    „Doufala jsem, že jste lidé, kteří mají přírodu chránit. Bohužel zjišťuji, že jste si zatím z divoké zvěře udělali jenom výdělečný kšeft a nyní má to zvíře zaplatit životem za vaši chamtivost,“ píše Monika. Zároveň národnímu parku nabízí, že jelena odkoupí nebo vymění za jiný kus.

    „Máte vy vůbec rozum? Člověk něco způsobí a pykat za to má zvíře? Tenhle postup bych očekávala od lidí jedenáctého století. Je smutné, že se máte za odborníky, takhle hloupě by to neřešil ani laik. To zvíře se řídí jen svými instinkty. Potrestat by zasloužil ten pitomec, co k němu vlezl. To jste si udělali reklamu,“ rozčílila se v komentářích Dana.

    „Proč idiotům, jako je ten člověk, kterého chudák zvíře poranilo, neomezíte k těm tvorům přístup? Zvířata se leknou nebo brání a vy, jako dobří ošetřovatelé, je odstřelíte? Proč za lidskou tupost platí nevinná zvířata? Už jen to, že se využívají jako atrakce, je odporné, tak je za to ještě zabijte,“ vzkazuje pracovníkům parku Jitka.

    „Myslel jsem, že jde o projekt, který má pomoci chránit šumavské lesy a její obyvatele. Dopustili jste, že ti jeleni ztratili plachost. Dopustili jste, že do výběhu vleze chlap! Za tohle vaše dvojnásobné pochybení má zaplatit chudák jelen?“ ptá se Martin.

    „Chtěli jsme se k vám podívat, ale už nechceme a ani nepojedeme. Protože si tam berete zvířata na ochočení a pak je utrácíte jen proto, že se brání. Ten jelen nemůže za to, že ten chlap je de*il,“ hrozí Jiří podobně jako mnoho dalších, že se do jeleního výběhu už nepodívá.

    Rozčílení lidé navíc facebookové stránce snižují hodnocení, takovýto postup od naštvané veřejnosti jsme naposledy viděli u případu zrekonstruované základní školy v Kamenných Žehrovicích, jejíž klasicistní fasáda prošla necitlivou rekonstrukcí studia Qualit projekty projektanta Aleše Millera, jehož manželka pracuje na stavebním odboru, do jehož působnosti Millerovo studio spadá.

    Jelena prý správa parku plánuje odstřelit co nejdříve, aby mohla chod nyní uzavřeného výběhu znovu obnovit. Je otázkou, zda rozhodnutí dokážou výzvy občanů zvrátit. Na podporu záchrany jelena už vznikla petice, podepsat ji můžete ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:42 pátek 22. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      12
    • Cože
      6
    • Super
      5
    • Haha
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      4