Dva dny nic a pak málem unikli! Selhala policie při pátrání po útočnících?

Partičku sedmi agresorů, kteří o víkendu brutálně zbili číšníka, policisté v pondělí zadrželi a na dva z nich už byla dokonce uvalena vazba. Skvělá práce, mohlo by se zdát. Jenže na internetu se mezitím směrem k vyšetřovatelům hromadí kritika za to, že jim dopadení útočníků trvalo dva dny a nejspíš by k němu vůbec nedošlo, kdyby nebylo všímavých kolemjdoucích na letišti! Co je na postupu policie zarážející?

Když si partičku grázlů, po jejichž útoku skončil číšník na jednotce intenzivní péče a musel podstoupit operaci, odváděli v poutech, veřejnost pražské kriminalisty pomyslně plácala po ramenou. Teď je ale vše jinak a kritika se na ně valí ze všech stran.

Spousta lidí se totiž začala podivovat nad tím, že ačkoliv se incident odehrál už v neděli a policisté z něj měli k dispozici detailní fotografie celé skupiny sedmi cizinců, k jejich dopadení došlo až v pondělí večer. Stejně tak se některým lidem nelíbí, že na místě incidentu, tedy v samém centru Prahy, nebyla poblíž žádná policejní hlídka.

Přestože se jen na Praze 1 nachází více než 250 kamer, policisté nedokázali pohyb útočníků detailně zmapovat a vypátrat je, čímž jim dali další dva dny na to, aby v alkoholovém opojení například zbili někoho dalšího. Obavy přitom rozhodně nebyly plané, vždyť už den před sobotním útokem povedená partička osahávala dívku a napadla jejího kamaráda, který skončil v nemocnici.

„Bylo by to velké štěstí, kdyby se podařilo incident i následný únik pachatelů sledovat na kamerách online. Ale dá se efektivně za pomoci kamer zmapovat zpětně,“ popsal Parlamentním listům policista, který je s fungováním kamerových systému ve městě dobře seznámen.

Policii by možná unikli

„Po zveřejnění případu jsme obdrželi asi desítku poznatků k podezřelým mužům. Tyto poznatky kriminalisté prověřují a vše nasvědčuje tomu, že brzy budeme mít potvrzenou totožnost útočníků,“ oznámil v pondělí policejní mluvčí Jan Daněk. Jenže pokud se kriminalisté skutečně po dvou dnech dopátrali alespoň identity sedmi agresorů, k jejich dopadení to stejně nevedlo.

Došlo k němu totiž až v pondělí večer na podnět všímavých kolemjdoucích, kteří si podezřelé skupiny všimli na Letišti Václava Havla. Lze se tedy domnívat, že nebýt náhodných svědků, tak by útočníci exotického vzhledu před spravedlností zřejmě unikli.

Policejní mluvčí Daněk ještě v pondělí tvrdil, že k dopadení vedl telefonát ženy, která díky medializaci případu útočníky poznala. Těžko říct, zda si kriminalisté uvědomili vážnost situace, už v úterý každopádně Daněk své tvrzení značně upravil a řekl, že bylo přijato hned několik oznámení, a především ujišťoval, že policie měla o pohybu mužů vlastní poznatky.

„Věděli jsme jejich totožnost od pondělí. Měli jsme poznatky o tom, kde v Praze bydleli, v jakém hotelu. Znali jsme tedy jejich totožnost a vše směřovalo k jejich zadržení. Nedokážu říci, zdali – kdyby nepřišlo oznámení – bychom je zadrželi, ale jelikož tam byl souběh několika faktorů, byli na kamerách bezpečnostního systému letiště, dovolím si tvrdit, že by byli zadrženi i bez toho oznámení,“ řekl.

To je však v rozporu s tvrzením muže, který pro iRozhlas.cz prozradil, že to byl právě on, kdo na přítomnost mužů upozornil letištní ochranku.

„Vystoupili z bílé dodávky, nejspíš to byla hotelová doprava. Poznal jsem je hned, a sice podle toho chlapíka ve žlutém tričku. Upozornil jsem ostrahu a ta kontaktovala státní policii. Nejprve přišli dva policisté z místní služebny. Jeden z nich měl před penzí. Vzali jim pasy, ale pak se půl hodiny nic nedělo. Až teprve poté přijely posily,“ řekl.

Jeho slova navíc potvrdila i mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, která zároveň odmítla tvrzení komisaře Miroslava Hyhlíka, podle něhož si pachatelů jako první všimla policejní hlídka. 

„My jsme obdrželi oznámení od svědků, kteří tyto osoby viděli na letišti, a také od pracovníků bezpečnosti Letiště Praha. Naši hlídkující policisté s nimi do té doby nepřišli do kontaktu,“ prozradila Rendlová pro iRozhlas.

Jestli by se policisté bez všímavých občanů k zadržení pachatelů skutečně dobrali, se můžeme jen domnívat. Během čtvrtka už před soud každopádně přivedli pětici mužů, z nichž tři dostali za trestný čin výtržnictví podmínky a byli vyhoštěni ze země a na další dva byla uvalena vazba. Podezřelí jsou ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví, za což jim hrozí až 10 let za mřížemi. 

Podle vyjádření mluvčího policie se navíc kriminalisté zabývají i pátečním incidentem, při němž měli někteří z mužů osahávat dívku a napadnout jejího kamaráda.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:38 pátek 24. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 11
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6