Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pochodovali jsme jako vrazi! Policie si spletla skupinu židovských turistů s násilníky

    Tohle se pražským policistům nepovedlo. Už koncem dubna čelili kritice za to, že jim pod rukama málem proklouzla skupina agresivních cizinců, kteří v centru města brutálně zbili číšníka, teď navíc na povrch vyplaval skandál jako hrom. Když po pachatelích pátrali, chytili se policisté falešné stopy a provedli nekompromisní zásah v hotelu Astoria. Jenže pak se ukázalo, že zadržení muži, z nichž jeden musel být po zákroku ošetřen, jsou turisté z Izraele, kteří s napadením nemají nic společného! Poškození teď chystají právní kroky, a dokonce mluví o ponižování ze strany policie.

    Když jim koncem dubna málem pláchla skupina agresorů, kteří v centru Prahy brutálně zmlátili číšníka Mirka, schytávali pražští policisté kritiku ze všech stran. Jak se teď navíc ukázalo, kromě nepohotového zákroku si uřízli i pořádný kus ostudy.

    Když bylo vyšetřování v plném proudu, chytili se vyšetřovatelé falešného tipu a vyslali zásahovou jednotku do luxusního hotelu Astoria na náměstí Republiky. Právě tam se totiž měla údajně nacházet skupina sedmi mužů, kteří se zřejmě podobali útočníkům z předchozího dne.

    Po zuby ozbrojení policisté proto vtrhli do jednoho z pokojů a nekompromisním zásahem skupinu mužů zajistili. Následně je v želízkách před zraky kolemjdoucích odvedli na služebnu, jenže tam vyšlo najevo, že jde ve skutečnosti o skupinu turistů z Izraele, kteří měli s brutálním napadením společné maximálně to, že jich bylo stejně jako útočníků sedm.

    Bili nás a ponižovali!

    „V podvečer do našich pokojů vtrhli těžkooděnci s vytaženými samopaly, maskami, helmami a v plné zbroji. Začali nás bít a drželi nám automatické zbraně u hlav,“ popsal pro Aktuálně.cz jeden ze zadržených mužů Eli Gershzon.

    Policisté navíc zcela nevinné turisty několikrát během zásahu ponížili. Nejprve ještě přímo v hotelu, kde jim měli roztrhat oblečení a nechali je ležet na zemi ve spodním prádle. 

    „Šlápli nám na krky, abychom se nemohli hýbat, a spoutali nás,“ prozradil zadržený muž s tím, že zásah byl natolik brutální, že jeden z jeho přátel musel být s poraněním zad a končetin převezen do nemocnice.

    To navíc nebylo vše, policisté následně zadržené muže nenaložili do auta, ale vedli je ulicemi Prahy až na služebnu. Všichni se při tom museli držet pravou rukou za ramena a pochodovat pod ozbrojeným dohledem.

    Kopání a pak selfíčko

    „Není potřeba ani dodávat, že jsme pochodovali jako skupina hledaných teroristů v obklíčení těžkooděnců. Lidé na ulicích nás fotografovali a natáčeli na telefony. Bylo to ponižující a trapné,“ popisuje muž.

    Když omyl vyšel najevo, zadržení Izraelci si prý s muži zákona podali ruku, a dokonce si pořídili společnou fotografii. To sice Eli Gershzon nepopírá, na brutální zásah prý však on ani jeho přátelé nemohou zapomenout a shánějí proto advokáta a zvažují právní kroky. 

    „Náš jediný hřích byl, že jsme byli sedmičlenná skupina jako ti násilníci na videu. Z nevinného výletu se stal traumatický zážitek, který nám zanechal hluboké šrámy na duši,“ vysvětlil.

    Policie: Nemohli jsme to tušit!

    Policie se už chybně zadrženým mužům omluvila a informovala je, jakou cestou mohou případně podat stížnost na její zásah. Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí Jan Daněk.

    „Dostali jsme celou řadu poznatků k pachatelům a o jejich místě výskytu. Jeden z nich byl však mylný, což ale policisté v samotném prvopočátku nemohli tušit. Zadrželi v hotelu skupinu cizinců, kteří odpovídali popisu, ale jak se následně ukázalo, hledaní pachatelé to nebyli,“ vysvětlil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:29 středa 12. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Cože
      13
    • Trapas
      11
    • Super
      10
    • Haha
      9
    • Sladký
      8
    • Tvl
      8