Soud s bratry, kteří zbili číšníka: Jen jsme se bránili, skoro nepijeme a všeho litujeme

Před Městským soudem v Praze začíná dneškem ostře sledovaný případ napadení číšníka Miroslava v Praze u Národní třídy. Obžalovaní jsou dva bratři původem z Nizozemska, kteří čelí pokusu o vraždu a osmnáctiletému trestu vězení.

Bratři Armin Nahvi a Aräsh Nahvi jsou oba obžalováni z pokusu o vraždu pražského číšníka Miroslava, jehož zcela bezdůvodně brutálně zbili poté, co je upozornil, že na zahrádce podniku, kam si parta turistů z Nizozemska sedla a kde Miroslav obsluhoval, nesmějí mít vlastní alkohol.

Skupina, která v Praze údajně slavila rozlučku se svobodou, vyvolala incident 21. dubna 2018, dva muži z party se snažili rvačku zpacifikovat a ti vyvázli bez trestu, třem mužům byla uložena skoro roční podmínka a pětileté vyhoštění ze země, ale dva bratři, kteří Miroslava přizabili, jsou nyní u soudu a čelí trestu osmnácti let za pokus o vraždu. Málem se ale ruce spravedlnosti vyhnuli, dva dny je totiž policie nemohla vypátrat, až je na Letišti Václava Havla po dvou dnech od incidentu při jejich odletu ze země poznal všímavý cestující.

Armin a Aräsh přišli oba k pražskému soudu jako vzorní muži, oba v košilích a svetrech, číšník Miroslav po nich bude mimo jiné požadovat 610 tisíc bolestné a dva miliony za snížené společenské uplatnění. Několik dní strávil na JIP, jelikož utrpěl kopance a rány do hlavy, stále se i po roce dle svých slov potýká s následky napadení dvěma muži. K jeho nároku se připojuje i David Mašek, ten nyní po bratrech požaduje 20 tisíc korun, v průběhu líčení bude dokazovat proč a za co.

U soudu jako první vypovídá Aräsh Nahvi, popisuje, že se narodil v Německu, ale vyrůstal v Holandsku. Před porotou popisuje svůj život a snaží se ho vykreslit jako bezproblémový, že žil spořádaný život a podnikal v oblasti IT a internetového marketingu, má přítelkyni a snažil se užívat si života.

Někteří z nás se jen bránili

O svou společnost prý kvůli tomuto incidentu přišel a také byl 2005 už byl v Holandsku jednou trestán, prý bránil svou přítelkyni.

Soudu popsal i to, co si z napadení, kterého se dopustil, pamatuje. Vypovídal jen v holandštině.

„Ten den jsme hledali restauraci a došli jsme na náměstí, já si točil na video sochu Franze Kafky, přátelé šli na terasu, aby našli místo, a najednou jsem slyšel, že se hádají s nějakým mužem. Kámoš se ho snažil uklidnit, on byl rozzuřený a nechápal jsem proč, hádka eskalovala do potyčky. Chtěl jsem ostatní přesvědčit, aby odešli. Pak ale manažer napadl Aliho do zad. Já ho nohou odstrčil, pak už byl chaos. Několik lidí oblečených jako číšníci se pralo vedle manažera, někdo mě napadl. Pak si pamatuju, že jsem někoho dvakrát nebo třikrát kopl do zad, moje kopy byly nízké intenzity. Na konci rvačky jsem stál proti skupině lidí, která se prala, a někdo přede mě zničehonic upadl. Začal se zvedat a já ho kopl do obličeje. Někdo nás odstrčil pryč, šel jsem od toho a to byl pro mě konec rvačky. Když jsme utekli, cítil jsem strach a šok z toho, co se stalo,“ hájil se jeden z bratrů Aräsh Nahvi. 

„Rozčílil jsem se na kamaráda, křičel jsem na něj, proč pokračoval v té rvačce, když jsme chtěli odejít. Někteří z nás se jen bránili, Ali měl natrhlé oko, bratr Armin krvácel z obličeje. My jsme se přesvědčovali, že jsme se jen bránili, ale já se cítil divně. Nechtěli jsme nadále zůstávat ve městě, takže večer jsme odjeli do Berlína,“ pokračoval a popisoval, že na tu rvačku myslel a hledal o ní zprávy v tisku, ale nic nenašel. Když se vrátili do Prahy, byli zadrženi.

Aräsh Nahvi před soudem

„Když jsem ve vazbě poprvé viděl to video, šokovalo mě to. Vypadalo to úplně jinak, než jsem si na to pamatoval. Na videu jsem se nepoznal, vypadalo to, že se chovám jako robot. Začal jsem psát panu Vítkovi dopisy, abych se mu omluvil a nabídl mu podporu. Byl jsem informován, že omluvy nebyly vyslyšeny, a chtěl bych požádat soud, jestli se mu můžu omluvit přímo. Stydím se za svoje chování, chtěl bych se mu omluvit a říct, že kdybych znal následky té rvačky, nikdy bych se jí nezúčastnil,“ uzavřel svou řeč obžalovaný Aräsh Nahvi.

Po svém zatčení požádal svého otce, aby prodal jeho auto, majetek a třeba i hodinky, aby měl peníze pro číšníka. Soud uvedl, že po rvačce šli ihned na hotel, kde se sbalili, poté odjeli do Berlína, museli se ale vrátit zpět do Prahy, protože měli do Holandska zpáteční letenky z Prahy.

Aräsh Nahvi dále uvedl, že nikdy nedělal bojové sporty, a také popsal svou opilost. Nikdy prý tolik nepil jako zde v Praze, popisuje, jak se skupinou pili několik dní po sobě, a navíc byl prý unavený. K požadavku zraněného číšníka Mirka uvedl, že pokud požaduje dva miliony a 611 tisíc, že s tím nemá problém.

Po něm nastoupil na svou výpověď druhý bratr, Armin Nahvi. Ten pracuje jako fitness trenér a nikdy nebyl trestán, ale je obžalován navíc i za potyčku v pražském baru James Dean, kde měl napadnout Davida Maška, jenž požaduje 20 tisíc korun odškodné.

My vůbec nepijeme, jen v Praze jsme byli namol

I on uvádí, že je jako první napadl manažer restaurace, který jako první napadl jejich kamaráda Aliho, jenž už seděl na zahrádce restaurace, a v tu chvíli se do rvačky zapojil i číšník Mirek.

Druhý z bratrů Armin Nahvi

„Bránil jsem jen své kamarády, ale lituji toho, že jsem je bránil tím, že jsem napadl jiného muže,“ tvrdí Armin Nahvi. Z náměstí prý utekli proto, že na ně křičeli nějací lidé, že si je najdou, a měli proto strach. Amin také tvrdil, že odjezd do Berlína nebyl útěkem, a také dodal, že i on je připraven vše zaplatit a rodiče ho prý podrží a seženou peníze.

Soudce ale upozornil, že číšníkovi ani jeden z bratrů neposlal ještě ani korunu. Na to Armin reagoval tak, že on a bratr jsou jediní, kdo v rodině vydělávají, a nyní on ale sedí ve vazbě, a proto nemůže pracovat.

I Armin si stojí za tím, že normálně alkohol nepije, ale v Praze to bylo něco jiného, s partou byl pod vlivem několik dní. Armin Nashvi ale žádá, aby mohl ve vazbě dále zůstat, prý je připraven spolupracovat, omlouvá se a všeho lituje, oba bratři jsou dle svých slov připraveni nést následky.

Dnes se čeká ještě na výpovědi svědků a i na výpověď napadeného číšníka Mirka, který by se měl s oběma obžalovanými poprvé vidět.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:39 úterý 13. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 21
  • 20
  • 18
  • 15
  • 14