Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Advokát nizozemského útočníka: Armin se tu dobře adaptoval, teď zvažujeme odvolání

    Před měsícem u soudu vyfasovali pět a šest let vězení, pořád ale není jisté, zda se s trestem bratři Nahviovi smíří. Svobodu sice nezískali, zároveň ale soudce smetl ze stolu obvinění z pokusu o vraždu napadeného číšníka Mirka. Přinejmenším Armin Nahvi se teprve bude s právníkem o možnosti odvolání radit. „S klientem to probereme tento týden. Každopádně paní státní zástupkyně už odvolání podala na místě, její krvelačnost je kapitola sama pro sebe,“ řekl Expresu advokát Andrej Lokajíček.

    Jakmile soudce vynesl verdikt, státní zástupkyně skočila po možnosti odvolat se. Bratři Armin a Aräsh Nahviovi sice byli odsouzeni jeden na šest a druhý na pět let vězení za těžké ublížení na zdraví, kterého se měli dopustit na číšníkovi Miroslavu Vítkovi během loňské rvačky před restaurací Polpo, soudce ale zároveň smetl ze stolu jejich obvinění z pokusu o vraždu.

    Vzhledem k tomu, že verdikt není z pohledu obviněných vyloženě prohrou, ale zároveň ani nevedl k jejich osvobození, vzali si obhájci nizozemských bratrů – na rozdíl od státní zástupkyně – čas na rozmyšlenou. Nás měsíc po vynesení rozsudku zajímalo, jak se jejich postoj posunul.

    „Nám ta lhůta ještě běží, protože rozsudek byl teprve teď doručován. To paní státní zástupkyně se odvolala hned na místě, nikoliv překvapivě, protože její krvelačnost, to je kapitola sama pro sebe. My teď analyzujeme to písemné rozhodnutí soudu, teprve zjišťujeme, jak se pan předseda, který mimochodem soud vedl velmi pěkně a fér, vypořádal se skutečnostmi toho pádu na hlavu a podobně,“ řekl Expresu právník Armina Nahviho Andrej Lokajíček.

    Eskorta přivádí Armina Nahviho k soudu.

    Pádem na hlavu myslí jeden z předních českých advokátů trumf, který na jednom z prvních soudních stání vytáhl společně s kolegou Martinem Vlčkem. Na videu dokumentujícím rvačku nedaleko Národní třídy si všimli momentu, kdy číšník Miroslav zakopl a udeřil se hlavou o beton.

    „Teď si teprve rozebereme, jak moc to bylo nebo nebylo zohledněno. Z toho krátkého odůvodnění jsem pochopil, že to pan předseda moc nezohlednil, což pro nás je významný prostor řešit to v tom odvolacím řízení,“ vysvětluje Lokajíček.

    Sám se ovšem domnívá, že klient nakonec možnost odvolání využije.

    „Vzhledem k tomu, že paní státní zástupkyně to rovnou odpálila, že se jako odvolává, protože to prý je vražda, smrt, zabití, tak toho můj klient s největší pravděpodobností využije. Ale ještě to od něj nemám potvrzené. Tento týden mě čeká návštěva u něj ve vazbě, takže to s ním probereme,“ říká muž, který například zastupuje Petru Paroubkovou ve vleklé rozvodové tahanici s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem.

    Právníci Armina Nahviho Martin Vlček a Andrej Lokajíček (vpravo)

    V české vazbě se Armin Nahvi, který se narodil v Německu íránským rodičům, ale už odmala žije v Nizozemsku, podle Andreje Lokajíčka už relativně dobře adaptoval. Na výsledek soudu ostatně čeká déle než rok.

    „Víceméně dobře se adaptoval. Ale teď má to rizikové odvolací řízení, nikdy nevíte, jak to dopadne. Musíme ještě napnout síly,“ popisuje právník.

    Bratři Nahviovi si vyslechli rozsudek.

    Otázkou pak je, zda si případný trest bude chtít odpykat doma, nebo by zůstal v Česku. Médii proběhla informace, že vězení v Holandsku nejsou zrovna přísná, to ale podle Lokajíčka nemusí být tak úplně pravda.

    „Ale popravdě řečeno, tak daleko jsme ještě nedošli, protože jedeme krok po kroku a řešíme to, co nejvíc hoří. Nemáme to přesně zmapované. Ale asi by to bylo praktičtější, pro rodinu a pro všechny,“ prozradil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 26. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      34
    • Trapas
      20
    • Cože
      16
    • Super
      14
    • Haha
      12
    • Sladký
      12