Konflikt na Ukrajině se může rychle rozšířit i na Česko, říká rebelka Savčenková

Ukrajinská poslankyně a armádní pilotka Naďa Savčenková je v Praze. Žena, jejíž soudní proces sledoval celý svět, má v Česku velkou základnu fanoušků. Nyní, když je Savčenková na svobodě, se výrazně politicky angažuje. Rusko-ukrajinský konflikt se podle ní může klidně brzy a výrazně dotknout i nás.

Podle Savčenkové je nezbytné, aby se Evropa o rusko-ukrajinský konflikt intenzivně zajímala. „Ukrajina tvoří hranici Evropy. Zažili jsme už dvě světové války a já bych byla velmi nerada, kdyby se území starého kontinentu stalo dějištěm třetí,“ řekla ukrajinská poslankyně v rozhovoru DVTV.

Myslí si, že lhostejnost Evropy může vést k tomu, že situace na Ukrajině se změní ve zmrazený konflikt, který v budoucnu může znamenat zabírání dalšího území, například Pobaltí, Polska, ale klidně i Slovenska a Česka.

K Česku má Savčenková vřelý vztah, dokonce česky i rozumí, i když nemluví. Přijal na třídenní návštěvu a několikrát poděkovala za podporu, které se jí od Čechů dostalo.

Podporu měla žena i v Česku, ke kterému má vřelý vztah, dokonce česky rozumí.

„Mluvila jsem i s desetiletou holčičkou, která spolu se mnou držela hladovku. Kdybych věděla, že na to reagují i děti takhle razantně, asi bych přestala,“ přiznala.

Savčenko for president?

Případ armádní pilotky skutečně sledoval celý svět. Po propuštění v květnu 2016 se Savčenková začala znovu naplno politicky angažovat. „Pokud se má na Ukrajině něco změnit, musí to být změna kreativní a vycházet zevnitř,“ uvedla.

Současný prezident Porošenko, proti němuž Savčenková hodně brojí, by podle ní neměl být zvolen do druhého funkčního období. Na otázku, zda tou změnou chce být ona sama, odpověděla, že mocenské ambice nemá.

Že by ale funkci prezidentky odmítla, kdyby na to přišlo, to neřekla.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:40 sobota 13. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 17
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7