Soud s jedním z posledních nacistických dozorců vrcholí. Ostatní už zemřeli nebo nejsou schopni výslechu

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu Bruna Deye je soudní proces komplikovaný, přesto je německá justice odhodlána dovést do konce soud s jedním z posledních dozorců v táborech smrti. Bývalému příslušníkovi SS je dnes 93, přesto se musí hájit před soudem pro mladistvé. Zločiny, kterých se měl dopustit, totiž páchal už od 17, když byl převelen kvůli problémům se srdcem do tábora Stutthof.

Třiadevadesátiletý Bruno Dey je souzen za zločiny, které spáchal jako příslušník nacistické ozbrojené organizace SS. Obviněn je z napomáhání k celkem 5230 vraždám. Většinou jeho oběťmi byli Židé, společně s dalšími vězni z koncentračního tábora.

V Hamburku, kde soud probíhá, vzkázal obviněný pozůstalým, že s oběťmi holokaustu soucítí a vzpomínky na dění v táboře ho dodnes budí ze sna.

„Co jsem mohl dělat? Pokud bych tam nebyl já, našli by si někoho jiného,“ řekl novinářům německého listu Die Welt Dey, který tvrdí, že se snažil vězňům v táboře pomáhat. Když trpěli hladem, požádali jej, zda si mohou vzít kus masa z koňské mršiny.

„Nesměl jsem jim dávat žádné jídlo, nesměli jsme s nimi udržovat žádný kontakt,“ řekl před tribunálem Dey, jenž vězňům maso podle svých slov dopřál.

Bruno Dey už je jedním z posledních dosud žijících dozorců z táborů smrti.

O hrůzách v táboře, kde Dey sloužil, promluvil v Hamburku také přeživší Abraham Koryski: „Dozorci pořádali bizarní sadistická představení. Jednoho vězně přinutili, aby ubil svého otce k smrti. Poté zastřelili i jeho.“

Historikové napadli vyjádření obviněného, že byl k hrůzám nucen. Podle znalců totiž služba u SS nebo i v koncentračním táboře nebyla povinná a dozorci měli možnost volby.

„Všechno bylo dobrovolné. Neexistuje jediný případ, kdy by byl nějaký příslušník německých ozbrojených složek popraven za to, že odmítl zabíjet Židy,“ řekl ředitel kanceláře Centra Simona Wiesenthala pro nacistické válečné zločiny Efraim Zuroff.

Média v Německu incident pečlivě sledují také proto, že i vzhledem ke zdravotnímu stavu dozorce je možné, že se jedná o poslední takový soud s člověkem, který byl osobně účasten zabíjení v koncentračních táborech.

Před rokem soud v Münsteru pozastavil proces s  Johannem Rehbogenem, který byl rovněž dozorcem ve Stutthofu. Obviněnému je 95, jeho zdravotní stav se zhoršil a byl hospitalizován. Zlepšení jeho zdraví a obnovení procesu se již neočekává.

John Demjanjuk byl v Izraeli souzen za zvěrstva, kterých se měl dopustit během druhé světové války.

Německé soudy ještě patnáct let po válce nepotrestaly jediného dozorce, který byl obviněn z genocidy. Obžalovaní se hájili argumentem, že to nebyli přímo oni, kdo smrt Židů způsobil.

Zlom přišel až v roce 2011, kdy byl potrestán John Demjanjuk. Příběh tohoto dozorce ze Sobiboru dokonce zfilmoval Netflix. Demjanjuk nebyl odsouzen přímo za vraždu, ale za to, že byl součástí komanda, které mělo zabíjení na starosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:58 pondělí 20. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 36
  • 34
  • 34
  • 31
  • 27