Může jí status celebrity uškodit? Právník Sokol promluvil o chování pašeračky Terezy

Češka Tereza je souzena za pašování devíti kilogramů heroinu, navíc v zemi, kde se k tvrdým drogám staví nekompromisně a hrozí za ně i trest smrti. Přesto k pákistánskému soudu chodí s úsměvem na rtech a pokaždé v novém stylovém outfitu, většinou jí navíc nechybí ani perfektní make-up a výrazná rtěnka. Může jí chování celebrity uškodit? Expres kontaktoval jednoho z nejznámějších českých právníků Tomáše Sokola, jenž promluvil i o možnosti jejího vydání a výši trestu!

Visí nad ní hrozba desítek let v pákistánském žaláři, přesto u každého soudu jen září. Navíc střídá stylové outfity a tradiční pákistánské šátky v úterý vyměnila za černou košili a sluneční brýle. 

Je normální, aby dvaadvacetiletá Tereza působila spíše jako filmová hvězda než pašeračka tvrdých drog? A může jí to u soudu uškodit? Expres se zeptal jednoho z nejlepších českých právníků Tomáše Sokola.

„Předpokládám, že pokud tam chodí nějakým způsobem oblečená a mohlo by jí to nějak uškodit, tak by jí to její obhájce řekl, co si brát nemá a co naopak má. Nebo minimálně by se ho ona měla zeptat, jestli nevadí si vzít černé brýle, a on by měl říct, zda to soudu vadí, nebo ne. Alespoň u nás však oblečení obviněného nehraje v 90 % případů žádnou roli,“ prozrazuje Sokol, že by Tereze fakt, že si ze soudu udělala módní přehlídku, příliš uškodit neměl.

„Já nemůžu mluvit o tom, jaké poměry jsou u soudu v Pákistánu. Mohu ale říct, že tady v Čechách s klienty občas nonverbální komunikaci probíráme. To znamená, jestli se má smát, jak se má chovat, jak se má oblékat,“ prozrazuje Sokol.

Spousta lidí se pozastavuje nad tím, jak se vůbec dívka v pákistánské vazbě k takovému šatníku a výběru kosmetiky dostane. Podle Sokola ovšem nejde o nijak zvláštní a nezvyklou záležitost.

„Takové převlékání (jako u Terezy, pozn. red.) jsem sice nikdy nezažil, ale principiálně si myslím, že by to klidně šlo i u nás. Pokud jde o líčidla, přiznám se, že tohle je spíš otázka pro vězeňskou správu. Já myslím, že u nás by s tím žena potíže měla, sám si na takový případ nevzpomínám. Ale teoreticky by to šlo také, pokud je samozřejmě vyloučeno, že se v těch šminkách neskrývá nic jiného, třeba drogy. Principiálně v tom není takový problém a možná, že v Pákistánu to nevadí vůbec,“ prozrazuje, že podobné zkrášlování by bylo zřejmě možné i u nás.

Exemplární případ? U nás nemožné

Zatímco Tereza je výslechům a nyní i soudním jednáním vystavena už od začátku ledna, bossové gangu, pro který drogy pašovala, spravedlnosti stále unikají. Mladá Češka tak zůstává zatím tou největší chycenou rybou z celé zločinecké skupiny. Může jí snad hrozit, že se stane odstrašujícím případem a bude potrestána exemplárně?

„To si netroufnu říct. Souvisí to se způsobem, jakým je upraveno trestání v Pákistánu, a to já vůbec nevím. Například u nás je vyloučeno, aby trest byl exemplární. Trest musí být přiměřený a musí odpovídat parametrům, které jsou v zákoně. Ale jestli v Pákistánu to mají tak, že řeknou: ‚No, protože jsme nechytli nikoho, kdo to organizoval, tak potrestáme exemplárně toho, kdo organizován naopak byl,‘ tak to si netroufám říct,“ míní Sokol.

Výši trestu pro Terezu si odhadovat netroufá. Myslí si však, že existuje šance, aby si ho odpykala v Česku.

„Například když byl prezidentem profesor Klaus, tak tehdy se uzavřela dohoda s Thajskem, kde byl ve výkonu trestu dvacetiletý mladík Radek Hanykovics, také pro delikt související s pašováním drog. Smlouva tehdy nebyla, ale nakonec se uzavřela a on mohl trest vykonat na území České republiky. Muselo by to být tak, že Ministerstvo zahraničních věcí ČR začne jednat o smlouvě. V zásadě ale není vyloučeno, a dokonce z humanitárních či ekonomický důvodů se to dělá, že ji vydají. Protože proč by oni chtěli roky živit v kriminále Češku, když si ji můžeme my odvézt,“ zakončil Sokol.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:24 pátek 21. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 13
  • 11
  • 10
  • 9
  • 7