Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Záhada muže v hnědé bundě na demonstracích: Je to policejní provokatér?

    Sobotní demonstrace v Praze mají jednu záhadu - muže v hnědé bundě, jehož role ve střetu zakuklenců a levicových aktivistů v Thunovské ulici je nejasná. Na videu z místa to vypadá, jakoby muže v kuklách koordinoval. Na základě toho se rojí spekulace, že šlo o policisty v přestrojení a nahranou provokaci. Zástupci Antify ale tvrdí, že v davu poznali známé neonacisty.

    V sobotu během pochodů a demonstrací v hlavním městě se do sebe v Thunovské ulici na Malé Straně pustila skupinka zakuklenců a průvod Antify, tedy Organizace, zabývající se propagačními, informačními a praktickými formami boje s neonacismem a ultrapravicí.

    Oba tábory na sebe pokřikovaly a přes hradbu tvořenou sedmi policisty přeletělo i pár předmětů. K ostřejšímu střetu ale nedošlo.

    Celá událost má ovšem háček - muže v hnědé bundě. Podle videa přímo z místa postával celou dobu v blízkosti bandy zakuklenců a v jednu chvíli se i zdá, že je koordinuje a organizuje.

    Na základě toho vznikla teorie, že zakuklenci byli ve skutečnosti policisté v přestrojení, muž v hnědém jim do akce velel a celé mělo jít o prachsprostou provokaci.

    Muž v hnědém komunikuje se strážníky.

    Mluvčí policie Jan Daněk toto nařčení kategoricky odmítá. „Co se týká muže v hnědé bundě, není ve videu jasně slyšet, že by kohokoliv řídil. Naopak vše nasvědčuje tomu, že se snažil dav uklidnit,“ vysvětluje.

    Proč by se ale obyčejný přihlížející muž snažil klidnit dav rozvášněných extremistů? Existují proto dva hlavní argumenty, že mohlo jít o narafičenou past policie:

    1. Videozáznam

    Při důkladném zhlédnutí videa z místa to skutečně vypadá, že muž na místě není náhodou a rozhodně tam jen tak nepostává, dokonce se zakuklenci komunikuje. Pravdou ale je, že na podobných akcích se tajní policisté objevují vždy a součástí jejich práce je i snaha klidnit agresivní jedince, případně tipovat ty vyhrocené, kteří by mohli strhnout dav. Úloha muže v hnědém tedy mohla být právě taková.

    2. Výpis z katastru

    Dům, u kterého zakuklení muži číhali, podle katastru spadá pod správu Ministerstva vnitra. „Je to neoznačená policejní služebna. Vím to, protože tu bydlím,“ napsala na sociální síti žena, která informaci z katastru vynesla na světlo. Několik mužů v kuklách do domu během akce vcházelo a zase z něj vycházelo, což by nebylo možné, kdyby šlo o skutečné extremisty.

    Protiargument: V davu byli známí pravicoví extrémisté

    S argumentem proti teorii, že šlo o policejní blamáž, přišla Antifa.

    Její zástupci prý ve skupině zahalených mužů viděli několik známých tváří z řad neonacistů a slávistických hooligans. Konkrétně by mělo jít o hlavu uskupení Pro-vlast a jeho pravou ruku a několik fotbalových chuligánů, kteří se často objevují na neonacistických akcích.

    Nakolik je pro vás identifikace zahalenců jen podle očí legitimní, to necháme na vás.

    Fotogalerie

    Teorie o tom, že šlo o nahranou policejní akci, každopádně zdvihá ze židlí oba tábory. Pravicoví extrémisté mají pocit, že je policie chtěla v očích veřejnosti očernit a udělat z nich agresory.

    Levicoví aktivisté, kteří věří, že na akci něco smrdí, v tom zase vidí provokaci policie se stejným cílem - pošpinit tzv. „sluníčkáře“.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:50 úterý 7. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      21
    • Sladký
      16
    • Cože
      14
    • Trapas
      14
    • Haha
      10
    • Tvl
      9