To je výsměch, ne trest! Řidiči mustangu hrozí za generálovu smrt maximálně 6 let, Češi zuří

Mediálně propíraný případ tragické nehody u Špindlerova Mlýna zamíří po několika měsících k soudu. Policie potvrdila, že řidič oranžového Fordu Mustang, amatérský závodník Vojtěch Chaura, jel už dlouho před srážkou s osobním automobilem generála Milana Jakubů nepřiměřeně rychle, a to i v ostrých zatáčkách. Za smrt generála Jakubů a vážné zranění jeho manželky hrozí Chaurovi maximálně šestiletý trest, což se ale vůbec nelíbí veřejnosti. „Sorry, ale tenhle zmetek by měl dostat patnáct let vězení bez možnosti předčasného propuštění,“ píše jeden z mnoha diskutujících.

Už nic nebrání tomu, aby případ tragické nehody u Špindlerova Mlýna zamířil před soud. Tam se bude zpovídat amatérský závodník Vojtěch Chaura, který se ve vypůjčeném luxusním Fordu Mustang předháněl se svým otcem ve druhém voze. Podle všeho měli jet na devadesátce až stopadesátikilometrovou rychlostí.

Na nepřehledném úseku plném zatáček se pak Chaura střetl s osobním automobilem brigádního generála Milana Jakubů. Ten na místě zemřel, jeho žena utrpěla vážná zranění.

„Ze závěrů vyšetřování vyplynulo, že řidič Fordu Mustang měl v daném úseku výrazně překročit nejvyšší povolenou rychlost a také překročit nejvyšší možnou rychlost pro bezpečné projetí pravotočivé zatáčky. Vysoká rychlost pak sehrála roli v i reakčním čase obou řidičů k možnému odvrácení či minimalizování následků střetu,“ uvedla mluvčí královéhradecké policie Eva Prachařová.

Tragická nehoda během nelegálního závodu

Potvrdila také, že jel Chaura vysokou rychlostí už před nehodou, což dříve popsali svědci. Návrh obžaloby už od policistů dostalo Okresní státní zastupitelství v Trutnově.

„Po vyhodnocení všech okolností a důkazních prostředků zůstala právní kvalifikace stejná. Obviněnému muži tak stále hrozí postih za trestné činy usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. V případě uznáni viny a odsouzení ho čeká až šestiletý trest odnětí svobody,“ sdělila Prachařová.

Vojtěch se nikdy netajil svou láskou k rychlým vozům.

Jenže právě taková právní kvalifikace leží v žaludku celé řadě lidí. Veřejnost od začátku volá po tom, aby byl Chaura souzen jako vrah. 

„Sorry, ale tenhle zmetek by měl dostat patnáct let vězení bez možnosti předčasného propuštění a nadosmrti bez řidičáku,“ nechápe v diskuzi na profilu Týdeníku Policie muž jménem Roman.

„Výsměch pozůstalým. Hrozí mu až šest let odnětí svobody, takže klidně to můžou být jen dva roky. A rodina si do smrti ponese bolest ze ztráty milovaného člověka. Hrozně smutné,“ přidává se jeden z mnoha dalších Čechů. 

Hněv lidí, kteří volají po tvrdším trestu, pociťuje i sám amatérský závodník. Ten si sice uzavřel dříve přístupný profil na Facebooku, pod jeden několik let starý příspěvek ovšem mohou lidé komentáře přidávat.

Poté, co policie zprávu vydala, se právě tam opět hromadí hněv. Lidé Chaurovi přejí, aby skončil za mřížemi a trpěl tam.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:01 úterý 8. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 119
  • 44
  • 41
  • 40
  • 39
  • 36