Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Již brzy v ulicích: Server vydal galerii teroristů, kteří budou propuštěni v polovině trestu

    Server Mail Online informoval o několika islamistech, kteří budou následujících týdnech a měsících propuštěni na svobodu. | foto: Mail Online

    Vyšel z vězení, zamířil do ulic a mačetou zranil dva lidi. Případ předčasně propuštěného džihádisty hnul žlučí nejednomu Britovi a vláda v čele s premiérem Johnsonem už začala pracovat na novém zákoně, který by nesmyslně benevolentní přístup k teroristům zarazil. Bude mít ale co dělat. Server Mail Online vypracoval seznam několika islamistů, kteří by se předčasně měli dostat na svobodu v následujících týdnech a měsících.

    Londýnem uplynulou neděli otřásl teroristický útok, teprve dvacetiletý džihádista vzal mačetu a pobodal dva lidi. Krátce nato vyšlo najevo, že byl před týdnem předčasně propuštěn z vězení.

    Z trestu ve výši tří let a čtyř měsíců za držení materiálů nabádajících k terorismu si odseděl polovinu.

    Nápravný systém v Británii je směrem k džihádistům absurdní. V první řadě proto, že věznice jsou jich plné. Výsledkem pak je, že za mřížemi masivně dochází k radikalizaci, a to i těch, kteří tam přijdou extremismem nepolíbeni. A vězení tak místo napravených opouštějí ještě mnohem nebezpečnější jedinci.

    Zadruhé mají vězni automatický nárok na propuštění už po polovině trestu, což platí pro všechny bez ohledu na povahu jejich trestné činnosti. To znamená, že se i mimořádně nebezpeční jedinci, potenciální teroristé, mohou snadno dostat mezi lidi. Stačí jen, aby u nich nebylo během výkonu trestu zjištěno vážné porušení kázně.

    Server Mail Online informuje o tom, že bude v blízké době propuštěno hned několik nebezpečných džihádistů.

    Alespoň s druhým problémem hodlá něco udělat stávající vláda. Premiér Boris Johnson přislíbil zákon, který by v případě jedinců odsouzených za činy spojené s terorismem povoloval podmínečné propuštění nejdříve po uplynutí dvou třetin trestu. Navíc by nešlo o automatické propuštění, speciální komise by ještě k tomu důkladně posoudila, zda daný vězeň není pro veřejnost nebezpečný.

    Johnson také slíbil, že se zákon bude vztahovat už na vězně, kteří si nyní odpykávají trest. Nikoliv pouze na ty, co budou odsouzeni až od chvíle, kdy vejde v platnost.

    Jenže to bude mít britský premiér co dělat. Jak totiž informuje server Mail Online, osmnáctka islamistů, ve většině případů mnohem horších, než byl nedělní útočník, odpočítává do svého propuštění po polovině trestu poslední týdny a měsíce.

    Jde například o dvojici Mohammed Ahmed a Jusuf Sarvar, kteří se v Sýrii přidali k povstalcům a podíleli se na teroristických útocích. Soudce je v roce 2014 poslal do vězení s tím, že jsou hluboce oddaní násilnému extremismu.

    Boris Johnson slíbil, že utne předčasné propouštění džihádistů na svobodu.

    Dále například Aras Hamid, který v roce 2016 vyfasoval osm let za přípravu teroristického útoku a pokusil se připojit k islamistům v Iráku.

    Anebo třeba Patrick Kabele, který se aktivně pokoušel připojit k Islámskému státu, a jak policisté zjistili z jeho deníku, plánoval si koupit teprve devítiletou dívku do otroctví.

    Také další islamisté, kteří by se mohli v dohledné době dostat na svobodu, byli zatčeni převážně za přípravu teroristických útoků či za účast v bojích Islámského státu. Jen těžko se lze domnívat, že by byli pobytem ve vězení plném soukmenovců napraveni.

    Kompletní seznam džihádistů i s jejich fotkami najdete na serveru Mail Online.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:20 čtvrtek 4. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      56
    • Haha
      48
    • Super
      44
    • Sladký
      42
    • Trapas
      41
    • Cože
      37