Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dubajský emír a premiér SAE: Proč od něj utíkají ženy s miliardou v kapse?

    Dubajský emír Muhammad bin Rašíd al-Maktúm má problém. Utekla od něj jedna z manželek, jako muslim musí skousnout potupu. | foto: Reuters

    Spojené arabské emiráty se naoko tváří jako ráj na zemi a země umírněného islámu, pravda ale nejspíš bude trochu jinde. Svědčí o tom fakt, že ženy z okolí tamního premiéra Muhammada bin Rašída al-Maktúma berou ze strachu do zaječích. Před rokem se už o druhý útěk neúspěšně pokusila jedna z jeho několika dcer, tentokrát, a to již úspěšně, uprchla do Evropy pro změnu jedna z jeho manželek. Z Londýna teď jordánská princezna žádá o rozvod a světová média píší o obřím skandálu!

    Mírumilovná země, kterou obývají sympaťáci s plenou na hlavě. A udělat si selfie před zdejší budovou Burdž Chalífa, to je ta nejstylovější věc na světě. Právě tak má spousta lidí v hlavě zafixované Spojené arabské emiráty, především hlavní město Dubaj.

    Zdá se však, že státu i nadále vládnou vyznavači toho nejtvrdšího islámu. Příkladem budiž samotný premiér Muhammad bin Rašíd al-Maktúm, který má šest manželek a třicet dětí. A ženy v jeho okolí se zjevně necítí dvakrát dobře.

    Doslova jako skandál, který by mohl narušit vztahy na Blízkém východě, označují zahraniční média informaci, že od al-Maktúma uprchla Hája bint al-Husajnová. Jde právě o jednu z jeho manželek a zároveň o sestru jordánského krále Abdalláha II.

    Hája bint al-Husajnová je mimořádně půvabná dáma.

    Hája si Muhammada bin Rašída al-Maktúma vzala v roce 2004, do povědomí veřejnosti se ovšem zapsala už dříve. Byla úspěšnou jezdkyní a v roce 2000 nesla jordánskou vlajku na olympiádě v Sydney. Jako významná osoba sportovního světa například před šesti lety předávala české tenistce Petře Kvitové pohár za vítězství na turnaji v Dubaji.

    Na turnaji v Dubaji v roce 2013 Hája předávala trofej české tenistce Petře Kvitové.

    Studovala na Oxfordu a podle všeho má dobré vztahy s britskou královskou rodinou, dokonce vlastní dům nedaleko Kensingtonského paláce. Angažuje se v charitě a spolupracuje třeba i s OSN.

    Hája bint al-Husajnová měla podle všeho odletět z Dubaje do Německa i se svými dvěma dětmi a požádat tam o azyl. Aktuálně je ale podle serveru deníku The Guardian v Londýně a je připravena se s manželem rozvést. Pro dubajského emíra je už tak potupou, když ho některá z manželek opustí, teď bude navíc jeho rozvodová bitva na očích celému světu.

    Pikantní také je, že si s sebou měla jordánská princezna kromě dětí do Evropy vzít skoro miliardu korun na živobytí.

    Hája bint al-Husajnová se svým manželem. Nyní se budou rozvádět.

    Co asi Háju k úprku od manžela vedlo? Odpověď můžeme nejspíš hledat v dobře známé problematice podřadného postavení žen v některých zemích Blízkého východu. Ne že bychom chtěli al-Maktúma obviňovat na základě domněnek, leccos ale naznačuje případ jedné z jeho dcer, princezny Latífy.

    Muhammad bin Rašíd al-Maktúm se tváří jako mírumilovný státník. Dokonce se sešel i s papežem.

    Dnes třiatřicetiletá dáma se od otce také pokusila utéct, a to dokonce dvakrát, ovšem pokaždé bez úspěchu. Naposledy to bylo v březnu loňského roku, když se na jachtě pokusila dostat do Spojených států. Jenže neuspěla, a tak ji otcem vyslaná stráž násilím dovlekla zpět. Ještě před útěkem stihla Latífa nahrát video, které se o chvíli později objevilo na YouTube.

    „Rozhodla jsem se natočit tohle video, i když to může být to poslední, co udělám. V následujících dnech hodlám nějak utéct ze země. Pokud se mi to nepovede, skončím buďto mrtvá, nebo ve vězení. Tohle video mi pomůže, mému otci záleží jen na jeho reputaci,“ sdělila Latífa, která už dříve napsala, že je celý život týrána a utiskována a že ve Spojených arabských emirátech se zachází se ženami jako s podlidmi.

    Muhammad bin Rašíd al-Maktúm se svou uprchlou manželkou Hájou bint al-Husajnovou

    Kromě toho ve videu popsala, jak dopadla po předchozím pokusu o útěk.

    „Dovlekli mě zpátky, zdrogovali a zavřeli do vězení. Strávila jsem tam tři roky. Mučili mě, bili mě, nechali mě v jedněch šatech, bez vody, ve vlastní špíně. Vězení jsem přežila, trvalo mi ale dlouho, než jsem se vzpamatovala,“ řekla.

    Svého otce Muhammada bin Rašída al-Maktúma dokonce označila za to největší zlo, jaké kdy v životě potkala. Vláda Spojených arabských emirátů ale její slova několikrát zpochybnila.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:45 čtvrtek 31. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      26
    • Haha
      15
    • Trapas
      13
    • Super
      12
    • Cože
      12
    • Sladký
      11