Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ostrá kampaň Motoristů: Letáky v dopravních zácpách! Piráti by to schytali, říká Macinka

    Motoristé sobě rozjeli kontaktní kampaň přímo v dopravních zácpách. | foto: Motoristé sobě

    Už jen posledních pár dní zbývá politickým stranám na to, aby pro komunální volby zmobilizovaly voliče. Snaží se o to všelijak, rozdávají letáčky či stranický tisk, lídři se zase přetahují v debatách. Hnutí Motoristé sobě, jemuž šéfuje mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka, zvolilo hodně originální způsob kontaktní kampaně: jeho kandidáti i sympatizanti oslovují řidiče v dopravních zácpách po celé Praze. „Už si na nás stěžoval první cykloterorista,“ řekl nám pobaveně Macinka.

    Na to, jak ulevit pražské dopravě, mají poměrně stručný plán. Motoristé sobě chtějí například jednu parkovací kartu nebo metro zdarma.

    Nově založené hnutí pochopitelně mezi favority pražských voleb nepatří, rádo by ale zdolalo pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do zastupitelstva. A tak se snaží sehnat co nejvíce sympatizantů.

    Motoristé na to jdou chytře. Kontaktní kampaně rozjeli přímo v jámě lvové, tedy v silnicích Prahy během ranních či odpoledních špiček. Prodírají se řidiči v dopravních kolonách a oslovují je.

    „Řada z nich reaguje velmi pozitivně. Je vidět, že to řidiče v dopravních zácpách štve, ovšem naši lidé v tričkách Motoristé sobě jim úsměvy na tváři vykouzlí,“ říká spokojeně lídr Petr Macinka.

    „Kdyby takhle rozdávali v dopravních zácpách svoje letáky Piráti, bojím se, že by ale došlo spíše na násilí než na děkování za odvahu, které slyšíme my,“ dodává muž, který z některých billboardů hlásá, že nechce žít v Praze „napadené Piráty“.

    Lídrem nové politické strany Motoristé sobě, která chce uspět v nadcházejících komunálních volbách, je Petr Macinka.

    Motoristé se vymezují také vůči cyklopruhům, jejich záměrem je všechny zrušit.

    „První cykloterorista už si na nás stěžoval, že jsme rozdávali letáky na Karlově náměstí a stáli jsme přitom v pruhu pro cyklisty, takže nemohli projet, což mě pobavilo. Bylo to na našich facebookových stránkách. Vzkázali jsme, že v tom cyklopruhu stejně ještě nikdy žádný cyklista neprojel. A že tam po volbách snad bude normální pruh pro auta, jak to má být,“ popisuje pobaveně Macinka.

    Motoristé sobě rozjeli hodně pikantní kontaktní kampaň.

    Že řidiči reagují na Motoristy sobě, se shodují všichni dobrovolníci hnutí.

    „Překvapilo mě hned několik krásných žen, které ve svých (převážně luxusních) vozech zastavily, stáhly okénko, mile se usmály a poděkovaly za leták. Řeči o namyšlených paničkách v drahých vozech jsou jen pomluvy! Až nečekaně hodně lidí mi z aut mávalo, troubili na pozdrav a zdviženým palcem vyjadřovali podporu. Když jsem měl možnost s někým promluvit, řidiči často stranu Motoristé sobě znali,“ popsal jeden ze sympatizantů Jan Jirkal.

    Nuselský most je místem častých dopravních zácp.

    Byť jsou Motoristé přesným protipólem vládnoucích Pirátů, primátor Zdeněk Hřib se ve velkém rozhovoru pro Expres.cz nechal slyšet, že ačkoliv je podle něj program hnutí absurdní, projekt mu přijde sympatický.

    „Na rovinu? Mně se líbí, že se za nic neskrývají. Mají jasné volební téma. To téma je sice z mého pohledu absurdní, protože proč si například myslíte, že opravujeme Barranďák, s kým by to asi spadlo, kdyby se to nechalo dojít tak daleko, jako to nechávaly vlády před námi? Samozřejmě že s motoristy. A pro koho asi opravujeme silnice? Ale je mi na nich osobně sympatické, že nejsou pokrytečtí jako třeba ODS, která dá jeden den rozhovor, že všechny cyklopruhy zruší, a za pár dní vyjde další rozhovor, kde říkají, že cyklopruhy nezruší. Anebo když Bohuslav Svoboda před deseti lety tvrdil, že metro D je zbytečnost, a teď se tváří, že ho podporuje. Stejně tak říkal, že musíme zavírat silnice v centru a kreslit na ně cyklopruhy, a teď je zase velkým bojovníkem proti cyklistům. Byť nesouhlasím s tím, jak to podávají, už název Motoristé sobě jasně říká, co chtějí dělat. Je to hezké a srozumitelné,“ uvedl primátor.

    Komunální volby proběhnou v pátek 23. a v sobotu 24 září. První den budou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin, ten druhý od 8 do 14 hodin.

    Fotogalerie


    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:12 pátek 20. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      21
    • Trapas
      7
    • Haha
      3
    • Cože
      3
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2