Stalinismus, občanská válka a teď džihádisté: Perlu Afriky stíhá jedna rána za druhou

I když má Mosambik obrovské nerostné bohatství a ještě větší turistický potenciál, místní z těchto pokladů stále nemohou těžit. Stalinismus vystřídala občanská válka, a když už to vypadalo, že se země na jihovýchodě Afriky konečně nadechne, začali tu útočit džihádisté. Na severní hranici státu dobývají jedno místo za druhým.

Naposledy džihádisté útočili ve městě Palma v severní provincii Cabo Delgado. Boje vyhnaly z domovů desítky tisíc lidí. Někteří se snaží dostat do Tanzanie nebo se schovávají v buši. Jiní umírají po cestě hlady či dehydratací.

„Vysídlení lidé přicházejí do města Montepuez roztřesení a naprosto v šoku z toho, čeho byli svědky. Když popisují svou situaci, pláčou. Jeden člověk mi řekl: Zabili spoustu lidí, zabili Palmu. Utekli do buše, aby si zachránili život. Po dobu čtyř pěti dní šli dnem i nocí,“ popsala situaci psycholožka Lékařů bez hranic Amparo Vilasmilová, která je součástí týmu ve městě Montepuez. 

Jde o druhé nejlidnatější město v provincii a jedno z míst, kam lidé před nedávnými útoky utíkají. Během posledních pár dní tam přišlo vyhledat bezpečí a pomoc okolo 400 lidí, třetina z nich byly děti. Příchozí týmům Lékařů bez hranic uvedli, že do města ještě hodně lidí dorazí. 

„Mnozí viděli po cestě spoustu mrtvých mužů, žen i dětí. Zemřeli hlady nebo dehydratací. Jediným zdrojem tekutin byla znečištěná řeka. Lidé obvykle volili pro útěk hlavní silnice. Kvůli bezpečí ale spali v lesích. Vesnicím se vyhýbali. Přežívali na tom málu, co našli,“ dodává Vilasmilová.

Džihádisté z africké odnože Islámského státu (IS) si i přes odpor mosambické armády podmaňují jedno místo za druhým. V minulosti se zmocnili i čtyř ostrovů poblíž Mosambiku včetně toho, který milují celebrity jako Bono nebo Daniel Craig. Islamisté na ostrově Vamizi vypálili luxusní hotely a vily na pobřeží. Letovisko je známé bílými písčitými plážemi a okolní vody jsou jako stvořené pro šnorchlování.

„Řekli nám, abychom utekli, pokud chceme žít. Každý proto prchl,“ vyprávěl jeden z obyvatel ostrova Mecungo, který padl do rukou extremistů.

Dobyli i mosambický přístav Mocímboa da Praia v provincii Cabo Delgado, která je bohatá na zemní plyn a nachází se v ní i rubínové doly. Přístavní město se navíc nachází jen 80 kilometrů od jednoho z největších závodů na zkapalňování zemního plynu v Africe. 

Konflikt mezi státními a nestátními ozbrojenými skupinami v oblasti Cabo Delgado v Mosambiku probíhá od roku 2017. Situace se ale během posledních měsíců dost zhoršila. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN vyhnalo násilí z domovů už přes 670 tisíc lidí

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:10 pátek 6. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 2
  • 1
  • 1
  • 1
  • 0