Řekové se děsí dalšího tábora na Lesbu: „Dříve jsme migrantům pomáhali, pak začali krást a škodit!“

Je to už týden, co uprchlický tábor Moria na Lesbu kompletně lehl popelem. Strach z budoucnosti teď obchází celý řecký ostrov. Nemají ho ale jen migranti či bezmocná vláda, především se obávají místní starousedlíci. Jeden z nich popsal, jaká panuje na Lesbu atmosféra.

Bez střechy nad hlavou zůstalo po požáru na třináct tisíc migrantů. Tisícovky jich protestují po celém ostrově a snaží se domoci převozu na pevninu a dále do Evropy. 

Řecká vláda si s nimi neví rady. Situaci snaží hasit rychlou výstavbou nového stanového tábora. Stovky běženců už se do něj nastěhovaly, podmínky jsou ale podle nich ještě horší, než jaké byly v Morii (psali jsme ZDE). 

Na Lesbu vzniká nový tábor místo Morie, migranti tam ale nechtějí.

Zbytek ale stěhování do dalšího tábora odmítá, ostatně podle šetření řecké vlády Morii zapálili sami migranti, aby nemuseli nadále přežívat v prostředí bez základní hygieny.

A stejně tak nový tábor nechtějí ani místní. Agentura AFP hovořila se sedmdesátiletým Savvasem Afentoulisem z malebné vesničky Panagiouda, která stejně jako celý Lesbos utrpěla vlivem migrantů z Morie na kráse.

„Máme strach. Devadesát procent lidí tady na ostrově je proti novému táboru. My všichni chceme, aby (migranti) opustili ostrov,“ prohlásil starousedlík.

„Řecko ale situaci nezvládne samo, Evropská unie musí najít řešení,“ dodal.

Hromadná demonstrace se místy vyostřila.

Afentoulis ovšem poukázal na to, že taková nálada mezi místními nepanovala vždy. Na začátku migrační krize v roce 2015 se občané Lesbu snažili uprchlíkům, z velké části Syřanům prchajícím před válkou, pomáhat.

„Jenže poté, co se Moria zaplnila lidmi, nám začali krást ovce a způsobovali škody,“ řekl.

O strastech místních, především farmářů z okolí Morie, se toho napsalo spoustu. Na sociálních sítích se objevil nespočet fotografií podřezaných zvířat či vyrabovaných domů, terčem útoků se ve velkém stávaly také olivové plantáže, na nichž byly stromy často pokosené dlouhými noži. 

I takhle to nyní vypadá na malebném ostrově Lesbos.

Vandalové také ničili nejrůznější křesťanské objekty, především kapličky a menší kostely.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:52 pátek 15. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 93
  • 50
  • 46
  • 39
  • 37
  • 32