Větší peklo než Moria: „Slunce sem pálí, umřeme tu hlady,“ říkají migranti o novém táboře na Lesbu

S vidinou evakuace na pevninu si měli migranti podle řecké vlády podpálit tábor Moria na ostrově Lesbos. Jenže to jim, alespoň zatím, nevyšlo. Úřady se čile pustily do výstavby náhradního uprchlického zařízení a protestující bezdomovce odmítají do země vpustit. „Pokud tam půjdeme, zemřeme,“ naříkají migranti, kteří aktuálně přespávají na silnicích a parkovištích.

Čirá apokalypsa, tak se dá popsat situace, která panuje na řeckém ostrově Lesbos poté, co tam minulý týden lehl popelem nechvalně proslulý tábor Moria. Ač byla jeho kapacita něco kolem dvou tisíců míst, mačkalo se v něm zhruba šestnáct tisíc migrantů. 

Ti všichni zůstali bez střechy nad hlavou. Přespávají všude, kde se dá, žebrají o jídlo. A také demonstrují za to, aby je vláda přesunula na pevninu, což se jim ale zřejmě nesplní. 

Migranti na Lesbu protestují, chtějí do Evropy.

Řecké úřady začaly kvapem budovat nový stanový tábor, do něhož by se měli uprchlíci z Morie postupně stěhovat. Těm se to ale ani za mák nelíbí. Většina i nadále protestuje a odmítá do nového tábora jít, pár stovek jedinců, kteří se tam v uplynulých dnech nastěhovali, prý učinili jen ze zoufalství.

„Nový tábor vypadá drsně, pálí sem slunce a není tu žádný stín. Zítra tam ale nastoupím, protože prostě nemám na výběr,“ cituje server CTV News afghánskou uprchlici Paribu.

Na Lesbu vzniká nový tábor místo Morie, migranti tam ale nechtějí.

„V táboře není nic, žádná sprcha ani matrace. Denně dostaneme jenom jedno jídlo a dávají nám kartony se šesti lahvemi vody,“ řekl agentuře AFP alžírský migrant Malik, který se přitom do tábora nastěhoval se svou ženou a pěti dětmi.

V táboře s nimi zatím jsou prý asi dvě stovky uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a afrických zemí. Rozhovor musel Malik dělat telefonicky, protože média mají do tábora vstup zakázán.

Koupající se migranti

Mezi těmi, kdo do tábora vstoupit odmítají, je i osmnáctiletý Somálec Ahmed se svými třemi kamarády. Ti prý sní o Francii nebo Německu, ale rozhodně ne o dalších letech v uprchlickém táboře.

„Když tam půjdeme, zemřeme,“ bojí se Ahmed.

Řeckou vládu čeká hodně perné období. Migrantů, kteří si snaží protestem vydupat převoz na pevninu, jsou tisíce. V uplynulých dnech proti nim musela policie použít slzný plyn, došlo dokonce i na zatýkání.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:45 čtvrtek 14. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 78
  • 52
  • 28
  • 27
  • 24
  • 21