Apokalypsa po požáru Morie: Všude bezdomovci, děti spí v popelnicích. Migranti chtějí pomoc Evropy

Dříve byl Lesbos malebným ostrůvkem v Egejském moři, poslední roky se o něm mluvilo prakticky jen kvůli nechvalně proslulému uprchlickému táboru Moria. Teprve teď tam ale nastal totální chaos. Požár srovnal zařízení pro migranty se zemí, střechu nad hlavou i veškerý majetek jich ztratilo třináct tisíc. Ti všichni teď bloumají po okolí, přespávají na parkovištích supermarketů, polích nebo na silnici, hladovějí a především nemají kam jít.

„Náš dům shořel, moje boty shořely. Nemáme jídlo ani vodu,“ popsala reportérovi Reuters osmiletá dívenka z Konga, která na sobě neměla boty. Hladová také prosila, jestli by nemohla dostat sušenku.

Společně s matkou a sourozencem v kojeneckém věku strávili první dvě noci po požáru na silnici u krajnice. 

„Pro dítě nemám jídlo ani mléko,“ posteskla si matka osmileté Valencie, třicetiletá Natzy.

Podobně na tom jsou stovky dalších rodin. Nemají kde spát, nemají co jíst a nemají ani kam jít. Řada migrantů se toulá po okolních vesnicích a snaží se sehnat zásoby. Další kvůli tomu hromadně protestují a dožadují se uvolnění cesty do Evropy či pomoci třeba od Německa a dalších států.

Migranti přespávají úplně všude, třeba na parkovištích u supermarketů.

Otázkou nyní je, co se zhruba třinácti tisícovkami migrantů bude. Mnozí z nich se pokusili dostat do přístavního města Mytiléna, to ale bylo uzavřeno.

Řecká vláda se snaží dostat situaci pod kontrolu, aby se tisícovky migrantů nerozprchly na pevninu. Reportér stanice Al-Džazíra John Psaropoulos ovšem uvedl, že je ve skutečnosti bezmocná a neví, co má dělat.

Tito migranti by se rádi dostali do Evropy.

Plánem A má v tuto chvíli být, že k břehům ostrova připluje několik tankerů. Ty by měly poskytnout přístřeší těm nejzranitelnějším migrantům a dětem. Jenže řeč je o stovkách, možná pár tisícovkách lidí, další tisíce zůstanou bez střechy nad hlavou i nadále.

Ostrov přitom absolutně nemá infrastrukturu na to, aby se o ně postaral. Vždyť už v Morii, kde byli alespoň relativně pod kontrolou na jednom místě, migranti živořili a neměli přístup ani k základní hygieně.

Děti v popelnici

Dalším plánem je začít pomalu budovat nové migrační zařízení. To ale zabere spoustu času, navíc vláda čelí nevoli místních starousedlíků, pro které by to znamenalo, že se migranti, s nimiž nemají dobré zkušenosti, stanou součástí Lesbu natrvalo. 

Migranti museli vzít nohy na ramena.

Je tak dost pravděpodobné, že dojde na variantu, kdy budou migranti převezeni na pevninu. Řecko ale určitě nepřistoupí na to, že všichni zůstanou na jeho území. Přiložit ruku k dílu budou nepochybně muset státy Evropské unie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:28 neděle 10. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 44
  • 40
  • 36
  • 36
  • 35