Nezbylo nám nic, smutní migranti ze shořelé Morie. Někteří z nich bránili hasičům v hašení

Nechvalně proslulý uprchlický tábor Moria na ostrově Lesbos lehl popelem. Bez střechy nad hlavou je podle odhadů asi 13 tisíc lidí, ti se nyní budou nejspíše stěhovat na pevninu. Mnozí z nich smutní, že přišli o všechen majetek, paradoxní ale je, že požár podle řeckých úřadů založili sami uprchlíci v rámci protestů proti přísné karanténě. Někteří pak podle hasičů dokonce bránili v hašení.

Situace v několikanásobně přeplněném uprchlickém táboře gradovala několik posledních dní. Začal se tam totiž šířit koronavirus, a tak byla na migranty uvalena přísná karanténa a Moria byla striktně uzavřena. 

Proti karanténě v táboře s tristními hygienickými podmínkami, kde je prakticky nemožné udržovat sociální distancování, se migranti od počátku bouřili. A podle řeckých úřadů nakonec sami na protest Morii podpálili. 

Svědčit o tom má zejména to, že se oheň rozhořel ve stejnou dobu na několika různých místech.

„V noci na dnešek se v táboře rozhořelo několik ohňů. Požáry v Morii vypukly, když žadatelé o azyl protestovali proti karanténě,“ prohlásil řecký ministr pro migraci Notis Mitarachi.

Kvůli silnému větru se požár šířil rychle.

Na celém ostrově Lesbos byl vyhlášen nouzový stav, migranti totiž přišli o střechu nad hlavou a rozptýlili se po ostrově. Velká část z nich se pokusila proniknout do přístavního města Mytiléna, to však bylo uzavřeno, a tak spali na polích.

Migranti skončili bez střechy nad hlavou.

Řecká vláda i Evropská unie teď budou hledat řešení, co se zhruba třinácti tisícovkami migrantů udělat. Nezisková organizace Lékaři bez hranic už před několika dny volala po tom, aby byli obyvatelé Morie evakuováni na řeckou pevninu i do dalších evropských států.

Hasičům bránili v práci!

„Situace je pro nás těžká, neúnosná. V tuto chvíli jsme prostě bezdomovci na ulici. Zachránili jsme jen naše děti a sebe. Všechno naše oblečení a osobní věci shořely v ohni,“ popsal pro server Al Jazeera pětatřicetiletý Afghánec Mohammad Hanif Joya, který v Morii žil s manželkou a čtyřmi dětmi. 

Migranti skončili bez střechy nad hlavou.

V podobném duchu mluví i další migranti, kteří v plamenech přišli o všechen majetek. Paradoxem je, že „děkovat“ mohou jen a jen svým sousedům. Nejenže ti požár založili, pak také ještě bránili hasičům v jeho hašení. To přitom bylo těžké kvůli silnému větru, který požár rychle rozdmýchal.

„Požáry vypukly v krátkém časovém sledu na více než třech místech. Někteří protestující pak hasičům bránili, když se snažili dostat plameny pod kontrolu,“ uvedl pro BBC příslušník řeckého státního hasičského sboru Konstantinos Theofilopoulos.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:52 pátek 8. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 42
  • 33
  • 32
  • 30
  • 26