V táboře Moria se rychle šíří koronavirus. Migrantů by se měla ujmout EU, říkají Lékaři bez hranic

Teprve až po půl roce se stalo to, o čem se po světě mluvilo jako o potenciální katastrofě. V uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos, který je známý žalostnými zdravotními a hygienickými podmínkami, se nezadržitelně šíří koronavirus. Celé zařízení je přísně uzavřeno, podle organizace Lékaři bez hranic je ale taková masová karanténa mimořádně nebezpečná. Migranti by prý měli být evakuování do zemí Evropské unie.

O tom, že koronavirus by v táboře Moria znamenal katastrofu, se intenzivně mluvilo už v březnu, kdy pandemie udeřila na Evropu. Uprchlické zařízení si dlouho drželo čistý štít, minulý týden ale muselo ohlásit první případ nákazy.

Ta se projevila u čtyřicetiletého Somálce, který v červenci vycestoval do Athén a po návratu žil ve stanu na okraji Morie. Musel být hospitalizován a místní úřady začaly kvapem mapovat, s kým přišel do kontaktu.

Už je ale nejspíše pozdě. Na covid-19 bylo podle nejnovějších informací agentury Reuters pozitivně testováno sedmnáct obyvatel tábora.

Moria byla okamžitě uzavřena. Dovnitř aktuálně nejsou pouštěni žádní lidé, pouze ten nejnutnější personál, jemuž je měřena teplota.

Migranti žijí v táboře Moria na ostrově Lesbos v děsivých podmínkách.

Jenže to se vůbec nelíbí neziskové organizaci Lékaři bez hranic. A to hned z několika důvodů.

Masová karanténa uvalená na tábor, jehož kapacita je podle aktuálních čísel přeplněna čtyřnásobně, sice může ochránit obyvatele Lesbu, jenže rozhodně ne migranty uvnitř Morie. Ti totiž prakticky nemohou dodržovat sociální distancování ani základní hygienu.

Migranti jsou podle Lékařů bez hranic uvězněni doslova v pekelných podmínkách a hrozí, že se mezi nimi bude dál koronavirus šířit. Přitom se prý v Morii ví minimálně o dvou stovkách lidí, pro které by mohl mít covid-19 fatální následky vzhledem k věku a zdravotnímu stavu.

„Nevidíme žádný důvod, který by ospravedlňoval masovou karanténu. A co je horší, víme, že tato opatření jen zhorší už tak se zhoršující duševní zdraví našich pacientů,“ nechala se slyšet Caroline Willemenová, koordinátorka Lékařů bez hranic pro hrozbu koronaviru na ostrově Lesbos.

Řešení organizace má. Je jím masivní evakuace migrantů z Morie na pevninu, nejen na území Řecka, ale i dalších států Evropské unie. Podle Reuters se aktuálně v táboře nachází přes dvanáct tisíc migrantů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:31 středa 6. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 34
  • 33
  • 33
  • 32
  • 31