Příliš mnoho bělochů, málo minorit: Politicky korektní BBC stopla kultovní seriál

O tom, že politická korektnost není nic než pokrytectví byrokratů napříč západní kulturou, svědčí aktuální zákaz reprízovat satirický seriál Monty Python v televizi BBC. Vtipy jsou prý neaktuální, čemu se dříve lidé smáli, již vtipné není a dívat se na skeče party bělochů, to je urážlivé a překonané. Prostě chybí menšiny. Že je to úchylné? Tak vítejte v nové Velké Británii!

Komediální šestice soustředěná kolem Johna Cleese a Terryho Gilliama se proslavila komediálním seriálem Monty Pythonův létající cirkus natočeným v letech 1969–74.

Jízlivá společenská satira si brala na mušku zavedené stereotypy, rasismus, byrokracii, omezenost a tupost. Tedy přívlastky, které lze s klidem připsat současnému vedení politicky korektních kruhů nejen v televizi BBC.

Šéf zábavného vysílání britské televize Shane Ellen se vyjádřil k plánům do budoucna a překvapivě se pustil do stěžejního díla britského televizního humoru, byť často kontroverzního a surrealistického. Seriál Monty Python je prý málo multikulturní, pestrý, je v něm málo žen a žádné minority. Tedy atributy, které dnes zajímají diváky více než těžko stravitelný humor šesti bělochů.

Monty Pythonův létající cirkus prý po letech již nemůže diváky oslovit příběhy, v nichž chybí pestré menšiny.

„Jestli budeme v současnosti něco vysílat, nebude to o šesti bílých chlápcích, ale bude to různorodá skupina lidí, která divákům řekne něco nového. Něco, na co se v televizi nekoukáme již padesát let,“ myslí si programový ředitel, podle něhož jsou lidé přejedení komediemi o chlápcích z města a zaslouží si kvalitnější zábavu.

20.června 2018 v 18:26, příspěvek archivován: 25.června 2018 v 12:49

BBC's Head of Comedy puts Monty Python's lack of originality down to a surfeit of education and racist bias Unfair ! We were remarkably diverse FOR OUR TIME We had three grammar-school boys, one a poof, and Gilliam, though not actually black, was a Yank. And NO slave-owners

Na Ellenova slova reagoval nevěřícně sám osmasedmdesátiletý John Cleese: „Šéf zábavného vysílání BBC kritizuje Monty Pythony pro nedostatek originality, přílišnou složitost a rasistické zkreslování. To není fér. Ve své době jsme byli až pozoruhodně různorodí.“

Není pochyb o tom, že se v blízké době dočkáme ostré kritiky Červené karkulky pro nedovolené vykreslování vlka a zneužívání červené barvy, jako tomu bylo před časem u „násilně ukradených polibků“ Šípkové Růžence zvrhlým princem, když spala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 23. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 19
  • 11
  • 10
  • 9
  • 7