Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Chtěla být cukrářkou, na mozku jí našli dva nádory. Monika (20) se nehýbe, zvládne tři slova

    Monika byla usměvavá dívka. Pak jí lékaři našli na mozku dva nádory. | foto: Ivona Šmahajová

    Byla talentovanou dívkou, která žila snem otevřít si vlastní cukrárnu. Osud jí ale do cesty hodil zatraceně těžkou překážku. Monice Šmahajové ze Zlína lékaři našli na mozku dva nádory, které se sice podařilo odstranit, jenže sedmihodinová operace zcela podle představ nedopadla. Lékaři museli přerušit tepnu, která prokrvovala levou část Moničina mozku, načež se z dívky stal ležák a potřebuje péči čtyřiadvacet hodin denně. To je pro rodinu náročné zejména finančně.

    Život rodiny Šmahajových ze Zlínska se obrátil vzhůru nohama v květnu roku 2019. Kvůli neustupujícím bolestem hlavy zašli rodiče s tehdy sedmnáctiletou Monikou za lékařem. Zanedlouho se dozvěděli zdrcující diagnózu: dva nádory na mozku.

    „O týden později podstoupila operaci na neurochirurgickém oddělení FN Brno. Bohužel tato operace, která trvala dlouhých sedm hodin, nedopadla podle představ. Lékaři museli přerušit tepnu, která vyživovala nejen nádor, ale také část levé strany mozku,“ popisuje maminka Ivona.

    Monika se nemůže sama hýbat.

    Boj s nádory jako takovými tak Monika sice vyhrála, ukázalo se navíc, že nebyly zhoubné, jenže hned nato začal úplně jiný zápas.

    „Po probuzení nás dcera nevnímala. Oči měla zavřené, nehýbala se, neotevřela ani ústa. Navíc se přidaly další komplikace v podobě zánětů, které musely být léčeny několika antibiotiky. Monika měla teploty téměř čtyřicet stupňů, které nešlo žádným způsobem snížit, odezněly až po zhruba dvou týdnech na JIP. Monika nefixovala objekty kolem sebe a nás vůbec nepoznávala. Navíc se přidaly problémy se spasticitou, tedy svalovými kontrakturami, které pacient nedokáže ovlivnit, vychází z centrální nervové soustavy, která je bolestivá a bohužel typická pro tuto diagnózu,“ vysvětluje maminka.

    Monika byla usměvavá dívka. Pak jí lékaři našli na mozku dva nádory.

    Začal náročný boj o to, aby se Monika mohla vrátit zpět do běžného života. Zapojili se do něj nejen oba rodiče, ale také dvojče mladé dívky, sestra Ivona.

    Pokroky se během rehabilitací začaly dostavovat, Monika ale postupuje jen drobnými krůčky. V před Vánoci 2019 ji lékaři pustili z nemocnice domů, čímž ale na bedra rodiny připadla veškerá péče.

    „Monika vyžaduje čtyřiadvaceti hodinovou péči, a proto jsem musela dát výpověď v zaměstnání. (...) Denně rehabilituje i v domácím prostředí, ale přes veškeré snahy o uzdravení je stále ležící, špatně mluví a vyslovuje, zvládne maximálně tři slova. Dokáže pouze omezeně hýbat levou rukou a levou nohou. Je plně inkontinentní a sama se také nenají a nenapije. Neobleče se ani se sama nevykoupe,“ popisuje maminka Ivona.

    Monika poprvé doma po operaci

    Ta skrze sbírku na portálu Znesnáze21 prosí o finanční pomoc.

    „Výtěžek této sbírky tedy půjde na rehabilitace pro naši dceru, která je tak zoufale potřebuje. Bude se jednat jednak o domácí rehabilitaci s fyzioterapeutem, jednak půjdou finance na neurorehabilitační pobyt a na rehabilitační pomůcky a rehabilitační zařízení,“ vysvětluje Ivona.

    Zdůrazňuje také, že rodina boj ani v nejmenším nevzdává, přestože je jasné, že bude trvat dlouho. Snovým cílem je, aby se Moničin stav zlepšil natolik, že si cukrárnu bude moci otevřít.

    Odkaz na sbírku pro Moniku najdete ZDE.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:25 středa 26. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      24
    • Super
      14
    • Cože
      13
    • Trapas
      8
    • Sladký
      5
    • Haha
      4