Ta, co chce potopit Babiše kvůli střetu zájmů: Známé přihrála vládní kšeft za miliardy

Údajný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše se dnes projednává na plénu Evropského parlamentu. Plamenný projev si nachystala především Babišova výrazná kritička a europoslankyně za německou CSU Monika Hohlmeierová. Pikantní je, že se tak stane rok poté, co dobré kamarádce přihrála lukrativní zakázku na ochranné pomůcky pro vlády několika spolkových zemí v Německu. A jak upozorňuje server Parlamentní listy, podobných skandálů má dcera někdejšího bavorského premiéra několik.

Průšvih praskl na Hohlmeierovou letos v únoru, dosud Německem rezonuje.

O co jde? Spolkové ministerstvo zdravotnictví po vypuknutí pandemie čile obchodovalo se švýcarskou firmou Emix. Ta prodávala respirátory za cenu 9,90 eura za kus, ačkoliv nákupní cena měla v té době být jen 2,65 eura.

Obchody zprostředkovávala jistá byznysmenka Andrea Tandlerová, která přitom do té doby podnikala v PR.

Vládě v Severním Porýní-Vestfálsku se jí podařilo za výše zmíněnou cenu „střelit“ 527 tisíc respirátorů, Bavorsku prodala ochranné pomůcky sice o euro levněji, zato šlo o rovný milion kusů, informují Parlamentní listy.

Jak se v posledních týdnech ukázalo, Tandlerová na obchodech zřejmě trhla provizi ve výši 34 až 51 milionů eur (až 1,3 miliardy korun).

Co s tím má společného europoslankyně Hohlmeierová? 

Tandlerová se právě známostí s ní zaštiťovala, europoslankyně ji dokonce měla v souvislosti s nákupem ochranných pomůcek doporučit spolkovému ministru zdravotnictví Jensu Spahnovi. 

Teď se Hohlmeierová brání tím, že se o Tandlerové „jen zmínila“.

Obě ženy k sobě mají blízko především díky otcům. Tandlerová je dcerou bavorského exministra Gerolda Tandlera, Hohlmeierová zase bývalého předsedy bavorské CSU Franze Josefa Strausse. Oba jsou blízcí přátelé.

„Každý člověk, který kumuluje na jedné straně ekonomický vliv a na straně druhé vliv politický, způsobuje velký střet zájmů. Tohle bychom v Evropské unii neměli tolerovat,“ prohlašovala přitom v minulosti Hohlmeierová jakožto předsedkyně europarlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu na Babišovu adresu.

Monika Hohlmeierová s Tomášem Zdechovským

Nejde navíc o první její aféru. Parlamentní listy připomněly třeba tu z roku 2004, o které v té době informoval deník Münchner Merkur.

„Ministerstvo Moniky Hohlmeierové financovalo rozšíření Centra pro zrakově postižené v Unterschleißheimu za přibližně 8,5 milionu eur v době, kdy tam její manžel zastával funkci zástupce ředitele. Ostatní školy se přitom v dané době staly oběťmi úsporných opatření. Mluvčí ministerstva naproti tomu popřel jakoukoli podjatost. Celé týdny byla ministryně nucena bránit se i proti dalším obviněním, mimo jiné kvůli možnému střetu zájmů mezi stranickými zájmy a ministerskou funkcí,“ popsal zdroj.

Pikantní také byla událost z roku 2018, kdy státní zastupitelství v Coburgu vyzvalo Evropský parlament, aby Hohlmeierové zrušil imunitu a vydal ji k trestnímu stíhání. 

Obviněna byla z toho, že při parkování nabourala jiné vozidlo a z místa nehody zmizela, aniž by se postarala o likvidaci pojistné události.   

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:53 čtvrtek 16. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 109
  • 39
  • 11
  • 6
  • 5
  • 5