Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tepe Babiše za střet zájmů, sama v něm byla až po uši. K tomu Hohlmeierová utekla od nehody!

    Monika Hohlmeierová s Tomášem Zdechovským | foto: Profimedia.cz

    Dokud nepřijela europoslankyně Monika Hohlmeierová do Česka řešit údajný střet zájmů Andreje Babiše, téměř nikdo ji tu neznal. Jakmile se její tým i s Tomášem Zdechovským dostal s premiérem do křížku, pro řadu jeho odpůrců se stala hvězdou. Jak ale upozorňuje server Parlamentní listy, minulost Hohlmeierové už tak hvězdná není. Sama se dostala do střetu zájmů, a dokonce měla utéct od dopravní nehody.

    Pořekadlo o potrefené huse jí padne jako ulité. Německá europoslankyně a členka CSU Monika Hohlmeierová přijela do České republiky řešit údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše.

    Když pak o ní Babiš řekl, že je „totálně pomatená“, dostala se s ním do křížku a pro mnohé jeho odpůrce je téměř hrdinkou.

    „Každý člověk, který kumuluje na jedné straně ekonomický vliv a na straně druhé vliv politický, způsobuje velký střet zájmů. Tohle bychom v Evropské unii neměli tolerovat,“ citovala Hohlmeierovou Česká televize.

    Jenže serveru Parlamentní listy se ozval zdroj přímo z europarlamentu, kde Hohlmeierová působí od roku 2009. A ten popsal, že sama německá politička figurovala hned v řadě kauz.

    „Sama paní předsedkyně má tolik másla na hlavě, že by ho nesmyla ani za rok. Tak například, aby vaši čtenáři pochopili, kdo je ona kritička premiéra Babiše: Dne 14. dubna 2005 obvinil bývalý funkcionář strany Mladých křesťanských demokratů Maximilian Junker ministryni kultury ve vyšetřovacím výboru bavorského státního parlamentu, že v minulosti věděla o podvodech ve vnitrostranických volbách, o nákupu hlasů pro mnichovskou CSU a že bránila řádnému prošetření záležitosti. Jednalo se o velmi propíranou kauzu týkající se podvodů s volbami uvnitř strany, o kterých měla Hohlmeierová vědět,“ říká zdroj.

    To je ale prý jen začátek, Hohlmeierová se například měla dostat do silného střetu zájmů, když centru, v němž pracoval její manžel, přihrála pořádně tučnou dotaci.

    „Dne 6. srpna 2004 uveřejnil deník München Merkur nová obvinění proti Monice Hohlmeierové. Uvedl, že její ministerstvo financovalo rozšíření Centra pro zrakově postižené v Unterschleißheimu za přibližně 8,5 milionu eur v době, kdy tam její manžel zastával funkci zástupce ředitele. Ostatní školy se přitom v dané době staly oběťmi úsporných opatření. Mluvčí ministerstva naproti tomu popřel jakoukoli podjatost. Celé týdny byla ministryně nucena bránit se i proti dalším obviněním, mimo jiné kvůli možnému střetu zájmů mezi stranickými zájmy a ministerskou funkcí,“ dodal zdroj Parlamentních listů, který podle svých slov cituje výhradně z otevřených zdrojů.

    Monika Hohlmeierová s Tomášem Zdechovským

    Významně o sobě dala Hohlmeierová vědět také jako ministryně školství Bavorska. Chtěla například zpoplatnit dosud bezplatné poskytování učebnic pro žáky, což vyvolalo hlasité protesty rodičů. Také plánovala zpoplatnit jízdné pro studenty, následně po další kritice opět ustoupila.

    Dne 27. listopadu 2018 státní zastupitelství v Coburgu vyzvalo Evropský parlament, aby Hohlmeierové zrušil imunitu a vydal ji k trestnímu stíhání. Obviněna byla z toho, že při parkování nabourala jiné vozidlo a z místa nehody zmizela, aniž by se postarala o likvidaci pojistné události.

    Evropský parlament ji nakonec ke stíhání skutečně vydal.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:53 sobota 4. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      169
    • Trapas
      122
    • Haha
      44
    • Tvl
      42
    • Sladký
      36
    • Cože
      35
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...