Chtěli mu uříznout jazyk, bodali ho do krku. Ve Francii došlo k útoku na kritika Baku

Za bílého dne a přímo v centru francouzského města Nantes došlo k brutálnímu útoku na ázerbájdžánského blogera Mohammada Mirzaliho. Ten dlouhodobě kritizuje režim prezidenta Ilhama Alijeva, který vládne jeho zemi a je obviňován z korupce a porušování lidských práv. Mirzalimu se útočníci pokusili vyříznout jazyk, čemuž se ubránil, poté ho ale šestnáctkrát pobodali na několika místech těla. Přežil jen náhodou.

Sedmadvacetiletý bloger a youtuber Mirzali utrpěl šestnáct bodných ran, šestice mužů mířila na jeho obličej, krk, nohy i břicho. Také se mu pokusili vyříznout jazyk, čemuž napadený muž zabránil tím, že pevně sevřel ústa.

K útoku došlo za bílého dne mezi 14. a 15. hodinou, a to v neděli 14. března. Lékaři Mohammada Mirzaliho operovali do třetí hodiny ráno, jak uvedl Emin Achmedbekov, představitel ázerbájdžánské opozice, který žije ve Štrasburku.

Útočníky policie dosud nenašla, stav napadeného blogera se podle Achmedbekova zlepšil, ale čeká ho náročná rehabilitace.

Vše včetně snahy uříznout mu jazyk naznačuje, že útok na Mirzaliho byl cílenou snahou jej umlčet. Mladík je totiž známým kritikem rodiny ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. 

Loni v říjnu byl dokonce postřelen dosud neznámými útočníky.

Muhammad Mirzali s podobiznou manželka ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva

Útlaku čelí také část jeho rodiny v Ázerbájdžánu a celá řada dalších kritiků Alijevova režimu či opoziční politici.

„Mirzaliho sleduji už dlouho, z Ázerbájdžánu utekl už v roce 2016 a dostal azyl ve Francii. Provozuje youtubový kanál Made in Azerbaijan, kde pravidelně kritizuje režim Alijevovy rodiny, která ovládá Ázerbájdžán tvrdou rukou,“ napsala česká novinářka Markéta Kutilová.

„Mirzali poukazoval na porušování lidských práv ve své zemi, na to, jak je režim zkorumpovaný a jak korumpuje evropské politiky, poukazoval na to, jak jsou v Ázerbájdžánu zatýkáni a mučeni novináři, opoziční politici a podobně. Vyslovil se také proti válce, kterou Ázerbájdžán vedl spolu s Tureckem proti Arménům v Karabachu. Alijeva i jeho ženu Mirzali často zesměšňoval, známé je třeba video, kde nabízí toaletní papír potištěný Alijevem,“ vysvětlila dále.

Na základě nejrůznějších informací se spekuluje o tom, že si mohl útok na Mirzaliho objednat sám Alijev. 

V minulosti se také podle slovenského serveru Štandard odehrál nejeden případ, kdy na vlastní pěst jednali fanatičtí přívrženci Alijevova režimu, který je až posléze ocenil.

Ázerbájdžánští opoziční politici z exilu nyní volají po tom, aby se do věci vložila Evropská unie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:01 sobota 17. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 9
  • 9
  • 9
  • 6
  • 4