Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Učitel ukázal žákům Mohamedovu karikaturu. Musí se ukrývat na neznámém místě, muslimové protestují

    Muslimové se shromáždili před školou a žádali učitelovu okamžitou výpověď. | foto: archiv

    Britský učitel z West Yorkshiru byl ze svého místa vyloučen kvůli tomu, že žákům ve třídě ukázal Mohamedovu karikaturu. Což přišlo urážlivé žákovi z muslimské rodiny a hned to hlásil otci, který to nenechal jen tak být a kantora si podal. Učitel se odvolával na svobodu slova, ale i tak to odnesl. Jenže to nestačilo, naštvaní muslimové vyšli do ulic a dožadují se potrestání. Učitel se musí s rodinou skrývat na neznámém místě kvůli bezpečnosti.

    Učitel, který kvůli bezpečnosti nebyl raději jmenován, byl prozatímně odvolán kvůli tomu, že devítiletým žákům ukázal karikaturu proroka Mohameda jako součást svobody slova. Jedno z dětí si ale stěžovalo otci, jenž se cítil být značně uražen tím, že pro ně je prorok posvátným.

    Učitel se v bouřlivém telefonním hovoru s naštvaným mužem odvolával na to, že hájil své právo na svobodu projevu, uvedl server Mail Online. Karikatura pocházela z francouzského satirického deníku Charlie Hebdo, což už ve světě dříve vyvolalo vlnu odporu a také teroristických útoků. Učitel sám zavolal rozzlobenému muslimskému otci poté, co si na něj u vedení školy stěžoval. 

    Demonstrace a petice

    Jen s jeho dočasným vyloučením ze školy se nesmířili muslimové, jimž to přišlo více než urážlivé, a demonstrují za konečné vyloučení. Demonstranti se shromáždili před školou poblíž Bradfordu ve West Yorkshiru druhý den poté, co učitele odvedla policie, aby mu zajistila bezpečnost, přičemž ředitel školy Gary Kibble nechal doma 980 dětí.

    Tajemník školy Robert Jenrick prohlásil, že protesty nejsou správné a to, že se učitel musí skrývat, je velmi znepokojivé.

    Muslimové se shromáždili před školou a žádali učitelovu okamžitou výpověď.

    „Vyjádřil jsem se, že nejsem spokojen s jeho jednáním, způsobil tak komunitě urážku. Měl to vědět lépe, protože všechny tyto obrázky způsobily mezinárodní pobouření,“ nechal se slyšet žákův otec, který si stěžoval.

    „Neomluvil se a byl arogantní, stál si za svým, že neudělal nic špatného,“ dodal. Prý musel vědět, že někteří žáci to řeknou rodičům.

    Učitel se nakonec omluvil, ale i tak musel opustit město a začít se skrývat na nejmenovaném místě, aby nedošlo k napadení a ohrožení jeho rodiny.

    Muslimové prý nechtějí extremismus

    Jeden demonstrant, jehož děti chodí do školy a který chtěl být jmenován pouze jako pan Hussain, řekl: „To, co se zde snažíme sdělit médiím a široké britské veřejnosti, je, že bychom nechtěli žádnou formu extremismu, který by se měly učit naše děti.“

    Řekl, že západní svět ztrácí pochopení reakcí muslimské komunity, když je prorok Mohamed urážen jakýmkoli způsobem, tvarem či formou. 

    Jenrick uvedl, že ministerstvo školství při vyšetřování incidentu spolupracuje se školou a místní radou.

    „Mohu říci, že musí existovat přiměřená rovnováha. Musíme zajistit svobodu projevu, aby učitelé mohli učit bez zábran, ale musí to být učiněno s respektem a tolerancí. To je rovnováha, které je třeba dosáhnout pedagogickými odborníky a příslušné školy,“ sdělil.

    Baronka Sayeeda Warsiová, bývalá předsedkyně konzervativní strany, uvedla, že incident byl zneužit extremisty na obou stranách za účelem vytvoření kulturní války.

    Škola, kde se celý incident odehrál.

    Geoff Barton, generální tajemník asociace škol, míní, že škole by mělo být umožněno vyšetřovat tuto záležitost bez zbytečné pozornosti v médiích, na sociálních sítích a mimo brány školy.

    Učitel musí být pod policejním dohledem

    Baronka Kishwer Falknerová, která předsedá Komisi pro rovnost a lidská práva, uvedla: „Vzdělávání dětí by nemělo být narušeno protesty v již tak obtížném roce. Škola přijímá opatření a je třeba jí důvěřovat. Sdílená identita učitele, která v nich vyvolává strach o jejich bezpečnost, je jednoduše nepřijatelná a může vést k policejním zásahům.“

    Mohammed Shafiq, výkonný ředitel manchesterské nadace Ramadhan, sdělil: „Je alarmující, že ministerstvo školství se rozhodlo prohloubit tyto rozdíly útokem na rodiče a žáky spíše než hledat, jak se můžeme spojit, abychom uctivě diskutovali a hledali konec tohoto problému.“

    Muslimové se shromáždili před školou a žádali učitelovu okamžitou výpověď.

    Za učitele se postavili nejen jeho žáci, ale také sepsali petici o jeho navrácení do školy, protože jim celá situace přijde překroucená a chtěli by mu zachránit pověst i práci. Petici podepsalo zatím 36 500 lidí a jejich počet stále stoupá.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:22 neděle 25. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      37
    • Tvl
      12
    • Haha
      3
    • Cože
      2
    • Super
      1
    • Sladký
      1