Mnichovský masakr 1972: Jak probíhal únos a vražda 11 izraelských olympioniků?

Měla být ukázkou demokratického Německa, tedy pravým opakem roku 1936, kdy se Adolf Hitler v Berlíně chvástal nadřazenou árijskou rasou. Místo toho však mnichovská olympiáda konaná v roce 1972 skončila nezměrnou tragédií. Do olympijské vesnice se tehdy vkradla skupina palestinských teroristů, aby unesli izraelskou výpravu a mohli vyjednat propuštění svých vězněných kolegů. Jedenáct zajatých sportovců pak zemřelo při naprosto zpackané záchranné akci. Právě 5. září si připomínáme výročí této tragédie.

Olympijské hry platí za oslavu vzájemného respektu a čestnosti, dokonce se během jejich konání mají zastavovat válečné konflikty. Bohužel, v Mnichově roku 1972 nic takové neplatilo. Tamní olympiáda se do dějin naopak zapsala krví.

Němci se tehdy rozhodli mezinárodní sportovní událost využít k tomu, aby dali definitivně zapomenout na časy, kdy jejich zemi ovládal nacistický režim. Chtěli ukázat, že Německo je mírumilovné a zcela demokratické. A na úkor toho krutě trpěly bezpečnostní podmínky, vždyť ani policisté hlídkující v olympijské vesničce neměli zbraně.

Pro sportovce proto nebylo žádným problémem nepozorovaně překonat plot, který dělil jejich ubytování s okolním světem, aby mohli třeba v noci vyrážet do barů nebo za místními dívkami. Bohužel, stejně tak nebylo nijak obtížné dostat se pro změnu dovnitř pro skupinu teroristů z palestinské organizace Černé září, což byla odnož Fatahu bojujícího za osvobození Palestiny. Ti se rozhodli, že rovnou na olympiádu, přímo do středu pozornosti celého světa, přenesou izraelsko-palestinský konflikt.

Paradoxem je, že právě přes zmíněný plot pomohla teroristům skupinka sportovců ze Spojených států, která se z jednoho nočního tahu vracela. Američané si kvůli jejich přestrojení mysleli, že jde o olympioniky z jiné země.

Jeden z teroristů skupiny Černé září

Proniknout přímo dovnitř domu číslo 31, kde celá izraelská výprava čítající jednadvacet sportovců bydlela, už pro Palestince nepředstavovalo žádný problém. Dva z nich se totiž nechali ve vesnici zaměstnat dopředu, aby mohli pro svůj zrůdný plán připravit půdu, a tak byli vybaveni klíčem.

Menší komplikace pak členy Černého září čekaly až poté, co vtrhli do pokojů. Někteří Izraelci se jim totiž postavili na odpor a napadli je, platné jim to ovšem nebylo – jeden sportovec byl těžce postřelen, druhý na místě zabit. Dalšímu se podařilo uprchnout, zbytek ale teroristé zajali.

Členové jednotky, která zasahovala v mnichovské olympijské vesnici. Fotografie dokazuje, že na tom Němci byli s ochrannými složkami bídně.

Následovalo dlouhé vyjednávání. Požadavky teroristů zněly jasně – pokud chcete zajatce vrátit živé, propusťte 234 palestinských a arabských vězňů z Izraele a dalším dvěma drženým v Německu zajistěte cestu do Egypta. Stanovili si také časové ultimátum, Němcům se ovšem podařilo ho z deváté hodiny ranní postupně posouvat až do večerních hodin.

Vyjednávání bylo ze strany Němců hrou o čas. Na propuštění Palestinců vězněných v Izraeli se spoléhat nedalo, zároveň ale vláda Bavorska tvrdohlavě odmítala jakoukoliv pomoc, přestože neměla k dispozici žádnou odpovídající zásahovou jednotku.

Ledy se hnuly po několika hodinách, kdy teroristé vznesli nový požadavek – převoz i se zajatci do Egypta či Maroka, odkud bude vyjednávání pokračovat. Německá strana vycítila svou příležitost, podmínky naoko přijala, ale ve skutečnosti neměla v plánu Palestincům vyjít vstříc. Místo toho se na letišti začala chystat záchranná akce.

Policisté přijíždějí na mnichovské letiště.

Když pak vrtulníky únosce i jejich rukojmí převezly na nedaleké letiště, v okolí už byli rozmístěni ostřelovači. Ti začali pálit okamžitě, jak se teroristé začali přesouvat z vrtulníku do přistaveného boeingu. Tři z nich se podařilo okamžitě zastřelit, jenže akce byla natolik amatérská, že se strhla ostrá přestřelka a únosci měli dost času k tomu, aby zlikvidovali zajatce.

Na letišti došlo k masakru.

Jeden z Palestinců okamžitě vrhl do prvního vrtulníku ruční granát, čímž zabil čtyři izraelské sportovce, a dalších pět bylo ve druhém vrtulníku bez milosti postříleno. Kromě toho zemřel také německý policista.

Teroristů bylo zabito celkem pět.

V přestřelce kromě sportovců a policisty zahynulo také pět teroristů. Tři další byli zadrženi policií, jenže koncem následujícího měsíce se dostali na svobodu, to když jiná ozbrojená skupina unesla letadlo mířící do Frankfurtu a vyžádala si jejich propuštění. 

Izraelská zpravodajská služba Mossad později spustila rozsáhlou odvetnou a pátrací akci vůči palestinským teroristům.

Těla dvou teroristů, kteří zemřeli během přestřelky.

A osud mnichovských her? Ty byly na jeden den přerušeny, jako vůbec první a zatím i poslední v historii. Uvažovalo se dokonce o jejich předčasném ukončení, to však bylo jako signál toho, že se svět nenechá terorismem zastrašit, odmítnuto.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 2. ledna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 12
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9