Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ferjenčík o sestře Olze: Do mé kampaně se nezapojila, protože se to nelíbí straně. Máme ale skvělý vztah

    Jsou nejznámějšími sourozenci na české politické scéně. Jenže v posledních letech se po kariérní stránce jejich cesty trochu rozdělily, Olga Richterová uhájila poslanecké křeslo, zatímco Mikuláš Ferjenčík byl jedním z mnoha Pirátů, které vykroužkovali koaliční partneři z hnutí STAN. Teď se „Ježíš“ Mikuláš snaží vrátit do hry a kandiduje v eurovolbách, bude ale muset přeskočit několik kolegů. „Olga se do mé kampaně nechce zapojovat, protože ve straně to není přijímáno úplně pozitivně. Myslím ale, že mi fandí,“ říká Ferjenčík.

    Pro vysvětlenou: Mikuláš Ferjenčík v pirátských primárkách propadl až na dvanácté místo kandidátky. Potřebuje, aby ho voliči kroužkovali, a tak rozjel velkou kampaň sám za sebe. Stylizoval se do Ježíše a nedávno například zveřejnil vtipné video, kde po jeho boku hrají třeba Jan Lipavský a Jakub Michálek coby andělé nebo Zdeněk Hřib jako čert.

    Ferjenčíkův nejbližší stranický kolega ovšem chybí. Řeč je o sestře Olze Richterové, se kterou má skvělý vztah. Do jeho kampaně se ale pirátská poslankyně nezapojuje vůbec.

    „My spolu vycházíme výborně. Ona ale má v současnosti i vnitrostranické funkce a povinnosti, takže se do té mé kampaně nechce úplně zapojovat, protože ve straně ta kampaň není všemi přijímána pozitivně. Některými ano, některými ne, protože lidé, kteří v primárkách volili jinak, to rádi nevidí. Olga se proto od toho drží spíš dál, ale myslím, že mi vnitřně fandí,“ vysvětlil Mikuláš Ferjenčík v pořadu PoliTikTok.

    Namísto toho mu z rodiny pomáhá například manželka, ačkoliv to není snadné, protože spolu vychovávají tři děti. Rozhodně to ale neznamená, že by kampaň sourozence nějak rozdělila.

    „Máme hodně dobré vztahy, ale to v celé rodině, také s bráchou, který mi dělá vizuály, třeba teď tričko s Ježíšem. Vánoce často slavíme všichni dohromady. Je to i tím, že máme stejně staré děti a bydlíme kousek od sebe,“ popsal Ferjenčík.

    Mikuláš Ferjenčík

    Známého piráta jsme se zeptali i na to, jak on sám bere útoky, které se na jeho sestru coby vrcholnou političku snášejí.

    „Vnímám, jak to ty ženy mají fakt těžší. Jednu dobu na Olgu fakt hodně lidí útočilo třeba i na ulici, nadávali jí a podobně, což mně se skoro nikdy nestávalo, když jsem byl ještě na vrcholu své známosti. Dělo se jí to poměrně hodně, zvlášť asi tím, jak byla ekonomická krize a lidé byli ve stresu. Třeba Markéta Pekarová má permanentně ochranu, to Olga nemá,“ řekl nám Ferjenčík.

    „Občas je to náročné a já jako bratr to beru těžce i v tom, že ona je fakt strašně čestný člověk a snaží se lidem pomoct. Ještě navíc se často šířily úplné nesmysly, které proti ní někdo vyrobil, úplné pomlouvačné blbosti, falešné výroky, které nikdy neřekla, a když jí pak kvůli tomu někdo třeba vyhrožuje, je to dost nepříjemné,“ dodal.

    Fotogalerie