Novičok a třetí světová: Chuligáni Anglie a Ruska slibují na fotbalovém MS válku

Poslední fotbalové mistrovství Evropy zůstalo ve stínu ostrých střetů mezi chuligány Ruska a Anglie. Pořadatelům letošního světového šampionátu se tak právem dělají vrásky na čele – koná se v Rusku a chystá se na něj deset tisíc Britů. A ve vzduchu začíná být cítit napětí. Rusové se chystají své soupeře provokovat speciální nabídkou koktejlu s názvem Novičok, Britové zase vzkazují: „Čekejte třetí světovou válku!“

Scény z ulic Francie během posledního evropského šampionátu si vybaví minimálně každý fotbalový fanoušek. Především Marseille, kde svou skupinu odehrála mužstva Ruska a Anglie, se proměnilo doslova ve válečnou zónu.

Důvod je prostý. Anglie je považována za kolébku fotbalového násilí, Rusko zase za aktuální špičku. Právě Rusové se proto rozhodli ve Francii ukázat, kdo je na poli chuligánství pánem. Na chvíli hodili klubovou rivalitu stranou, nechali si vyrobit společná trika a hromadně na britské fanoušky útočili. Nebylo pochyb o tom, komu nálepka těch nejagresivnějších rváčů patří.

Zcela oprávněně se teď pořadatelům blížícího se mistrovství světa dělají vrásky na čele. Do Volgogradu (bývalý Stalingrad), chlouby nacionalisticky orientovaných Rusů, se vypraví na deset tisíc Angličanů. A ačkoliv se chystají rozsáhlá bezpečnostní opatření, na dálku to už mezi oběma tábory začíná vřít.

Krvavé boje mezi chuligány se odehrávaly při Euru v Marseille, Lille i v Nice.

Svůj podíl na tom mají samozřejmě i napjaté vztahy na politické půdě, kterými pořádně otřásla kauza novičok. Například jeden z barů ve Volgogradu se na šampionát připravuje po svém a do své nabídky chce provokativně zařadit speciální akci pro britské fanoušky – drink pojmenovaný právě Novičok, tedy podle nervověparalytického jedu, kterým byl v Salisbury otráven bývalý dvojitý agent Skripal se svojí dcerou.

Kromě toho se na Angličany nepochybně opět chystají rváči klubů jako CSKA, Spartak či Lokomotiv Moskva a další. Ti jsou známí tím, že se oproti britským hospodským rváčům zásadně udržují střízliví a ve střehu, aby mohli uplatnit zkušenosti z bojových sportů.

Jenže britští chuligáni rozhodně nemají v plánu se na nadcházejícím šampionátu nechat zahanbit. Naopak. Rusům slibují tvrdou odvetu za řadu těžce zraněných kamarádů z ulic Marseille!

„Vytřeme si s vámi podlahu!“ vzkázal jeden z nich do Ruska prostřednictvím serveru Daily Star. A další se k němu přidal: „Jestli si někdo myslí, že se podíváme v klidu na fotbal, pak si dáme drink a pokouříme, tak takhle to určitě nebude!“

Rusové napadli po Angličany i na stadionu.

Do Ruska se prý dokonce chystají i ti nejtvrdší z nich, kteří mají zákaz fotbalová utkání navštěvovat! „Jo, někteří z nás mají dlouholeté zákazy, ale my známe cestu, jak se tam dostat,“ vyhrožuje jeden z chuligánů. „Bude to světová válka – třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá.“ 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:15 čtvrtek 27. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 10
  • 8
  • 7
  • 7
  • 7