Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dostal Zemana na Hrad, pak ho chtěl porazit Drahošem. Kdo byl Miroslav Šlouf?

    Zemřel Miroslav Šlouf, bývalý přítel a poradce Miloše Zemana. | foto: Profimedia.cz

    Ve věku 69 let zemřel Miroslav Šlouf. Podlehl dlouhé a těžké nemoci, kvůli níž strávil několik uplynulých týdnů na nemocničním lůžku. Lidé si ho pamatují především jako lobbistu a bývalého poradce Miloše Zemana, se kterým byli zároveň velcí přátelé, ale po Zemanově zvolení prezidentem se jejich cesty rozešly. Jaký byl Šloufův život, který poznamenalo hned několik známých kauz?

    Začátky politické kariéry Miroslava Šloufa se datují do poloviny 70. let, kdy vstoupil do KSČ. Během působení ve straně figuroval i ve vedení Socialistického svazu mládeže a byl zvolen poslancem České národní rady.

    Z KSČ odstoupil v roce 1991 a svým dalším politickým působením se dostal do povědomí široké veřejnosti. Stal se členem ČSSD a především poradcem Miloše Zemana, kterému pomohl hned k několika úspěchům. 

    Klíčový poradce Miloše Zemana

    Právě ve Šloufově hlavě se například zrodil nápad se slavným autobusem Zemák, ve kterém tehdejší předseda ČSSD Zeman vyrážel na cesty během předvolebních kampaní. Přestože byl Miloš Zeman nejprve k projektu hodně skeptický, nakonec musel dát Miroslavu Šloufovi za pravdu. Autobus se stal hitem a ČSSD i dílem originálního nápadu zvítězila ve volbách v letech 1996 a 1998.

    Ačkoliv Miloš Zeman v roce 2003 z politiky odešel, se Šloufem zůstali i nadále dobrými přáteli. A byl to právě jeho bývalý poradce, kdo počátkem roku 2008 stál u zrodu sdružení Přátelé Miloše Zemana kladoucího si za cíl někdejšího předsedu ČSSD do politiky vrátit.

    Následně byl Šlouf i u vzniku Strany práv občanů – zemanovci, za kterou už Miloš Zeman skutečně kandidoval. Strana sice v parlamentních volbách propadla a Zeman na neúspěch reagoval rezignací, v budoucnu mu ale byla nápomocná ve vítězných prezidentských volbách v roce 2013.

    Jenže právě prezidentské volby byly příčinou krachu Šloufova a Zemanova silného přátelství. Přestože Zemanovi během kampaně pomáhal, prezident se k němu začal chovat odměřeně.

    Znát to bylo už během vítězných oslav v jeho štábu, kde se Šlouf sice objevil, ale Zeman svého kdysi dobrého přítele nepozval ani na pódium během svého prvního prezidentského projevu, kde jinak ostatní jeho podporovatelé, jako Daniel Hůlka, František Ringo Čech nebo Jiřina Bohdalová, nadšeně slavili.

    Zeman následně promluvil v médiích o tom, že Šlouf lhal o své snaze vyjednat mu podporu u politických stran, i o tom, že se mu nabídl jako poradce při výkonu prezidentské funkce. Všem bylo jasné, že s mnohaletým pevným přátelstvím je konec.

    Miroslav Šlouf byl klíčovým poradcem Miloše Zemana.

    Miroslav Šlouf si na oplátku se Zemanem nebral servítky ve své knize Jak se dobývá Hrad. Velmi zvolna, hodně pomalu jsem přicházel na to, že vlastně spolupracuji se dvěma Zemany – s jedním úžasným člověkem, skvělým kamarádem a vynikajícím politikem, a s druhým, nerudným, domýšlivým ješitou, úplně ztrácejícím empatii i diplomacii,“ napsal třeba.

    O Zemanovi také prozradil, že postupem času ztrácel schopnost uznat chyby a stal se člověkem, který se během pár sekund promění ve „fracka, po kterém by člověk nejraději něčím hodil“.

    Před letošními prezidentskými volbami jejich napjatý stav vygradoval natolik, že Šlouf nabídl svou pomoc jeho hlavnímu protikandidátovi Jiřímu Drahošovi. Ten ho ale odmítl.

    Šloufovy slavné kauzy

    Miroslav Šlouf ale zdaleka nebyl známý jen jako Zemanův poradce. Jméno schopného podnikatele a lobbisty figurovalo hned v několika mediálně známých kauzách, se kterými by ale mnohem radši spojován nebyl. 

    Často se o něm například mluvilo v souvislosti s králem podsvětí Františkem Mrázkem, o kterém Šlouf přiznal, že s ním v minulosti jednal. Podle všeho právě kvůli této aféře ochladly jeho vztahy se Zemanem.

    Šlouf se měl se také snažit ovlivňovat personální rozhodnutí ve strukturách policie a samotný prezident Václav Havel v roce 2000 naznačil, že se snaží destabilizovat elitní policejní složky. Zapleten zřejmě byl i do korupce při jednání o koupi stíhaček Gripen.

    Jednou z jeho nejznámějších kauz je také aféra Olovo. Olovo byl dokument obsahující plán poradců tehdejšího premiéra Zemana na diskreditační kampaň proti populární političce Petře Buzkové, která byla Zemanovou silnou oponentkou. Materiál analyzoval její slabé stránky a měl sloužit doslova k jejímu znemožnění.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:13 sobota 16. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      12
    • Sladký
      8
    • Cože
      7
    • Tvl
      7
    • Haha
      6
    • Trapas
      6