Přijměme do ČR migranty jako gesto! Kandidáta na ministra by Juncker pochválil

Hamáčkova ČSSD si v případě dotažení koaličních jednání s hnutím ANO nárokuje pět ministerských křesel. Mezi nabízeným resortem obrany nebo zahraničním se rozhodla pro ten druhý. Jedním z možných kandidátů na post ministra zahraničí je europoslanec a bývalý pražský zastupitel Miroslav Poche. Jenže jako zastánce migračních kvót EU se někomu může zdát jeho působení na klíčovém ministerstvu jako problematické.

Europoslanec za ČSSD Miroslav Poche byl v roce 2010 usvědčen z nezákonného sponzorování své strany, ale to ho od politiky neodradilo a dnes patří mezi ty ambicióznější členy sociální demokracie. Dokonce o něm vedení strany uvažuje jako o možném ministru zahraničních věcí.

Přitom v době vrcholící migrační krize to byl právě on, kdo se snažil českou veřejnost přesvědčit o prospěšnosti bruselských kvót a apeloval na občany České republiky, jejich humanitní cítění a solidaritu s Evropskou unií.

Ve svém článku v Parlamentních listech v roce 2015 argumentoval tak, že jistě sklidil od Jeana-Clauda Junckera pochvalu, když psal: „Evropská unie je založena na principu solidarity a my jsme její součástí a jako takoví bychom měli kromě čerpání výhod být schopni pomoci i těm zemím EU na jihu Evropy, které nápor uprchlíků musí zvládat.“

Logika, solidarita i základní slušnost prý Pochemu nedovolují pouze natahovat ruku, když Česká republika pobírá obrovské množství evropských dotací, za něž buduje infrastrukturu, školky, nemocnice nebo provádí rekvalifikaci nezaměstnaných. Že by právě proto byla v ČR pouze tříprocentní nezaměstnanost?

Pan Poche spočítal tehdejší nároky kvót na ČR na 525 migrantů a považoval jejich přijetí za pouhý akt lidskosti.

„Vnímám složitost kompetenční debaty, samostatnosti azylové politiky každé unijní země, nicméně počet 525 osob považuji za symbolické humanitární gesto, kterému by se Česká republika neměla vyhýbat. Proto se osobně přikláním k tomu imigranty v České republice přijmout a poskytnout jim prostor pro nový život,“ uvedl europoslanec.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:06 čtvrtek 13. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 91
  • 16
  • 14
  • 10
  • 9
  • 7