Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Démon Twitteru Kalousek: Ničíš stranu i vládu, zuří Pekarová. Schytalo to i hnutí STAN

    Už několik měsíců a především posledních týdnů panuje mezi TOP 09 a jejím otcem zakladatelem Miroslavem Kalouskem vyhrocená atmosféra. Někdejší ministr financí vytrvale kritizuje vládu, že celou zemi žene do dluhového průšvihu. To se ale nelíbí současné předsedkyni strany a šéfce Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové. Ta se do Kalouska opětovně pustila v televizi, což politický matador nenechal bez odezvy.

    Markéta Pekarová se do Miroslava Kalouska pustila v letním speciálu CNN Prima News. Plísnila ho třeba za to, že nemá zodpovědnost a na Twitter nepíše zdaleka vše, co říká v soukromí.

    „On vždy říká, že nesmíme mít vysoké schodky. To má pravdu, ale veřejně na Twitter už pak nenapíše, co říká interně na jednáních, že by jeho návrhy byly nepopulární. Myslím si, že mu do jisté míry schází zodpovědnost,“ prohlásila šéfka Sněmovny.

    Když se prý za zavřenými dveřmi projednával rozpočet na letošní rok, jedním z oněch nepopulárních návrhů bylo zmrazit důchody.

    „Kalousek na těchto interních jednáních doporučoval, ať zmrazíme důchody a nezvyšujeme je ani o zákonnou valorizaci, která už byla předem schválena na 21 miliard korun. (...) Chtěl nechat na holičkách 2,5 milionu důchodců. Jak by si to představoval? To nejde,“ hřímala Pekarová.

    To by nebyl Miroslav Kalousek, aby se nechal veřejně kritizovat bez jakékoliv odezvy. A tak na svém oblíbeném Twitteru vrátil úder.

    „Nechtěl jsem reagovat. Leč již potřetí v TV tvrdí Markéta Pekarová Adamová, že jsem za ‚zavřenými dveřmi‘ navrhoval zmrazení důchodů. Zásadně nevynáším diskuze ‚za zavřenými dveřmi‘, jenom musím říct, že jsem to nenavrhoval. Tím nechci říct, že Markéta lže. Jenom to asi zase nepochopila,“ napsal Kalousek a v diskuzi si ještě přisadil, že on sám o diskuzích za zavřenými dveřmi nikdy „neblábolil“.

    Mediální přestřelka tím zdaleka neskončila. Rýpanec o tom, že není příliš chápavá, se šéfce topky vůbec nelíbil.

    „Mirku, navrhoval jsi nealokovat do letošního rozpočtu 21 miliard potřebných na zvýšení penzí a nesahat na platby za státní pojištěnce. Vzhledem k současným cenám by důchodci byli ve strašné situaci. A pokud to někdo špatně pochopil, tak úplně všichni v místnosti. Tedy kromě tebe,“ poučila svého někdejšího kolegu ze sněmovních lavic.

    Vzápětí ještě Kalouskovi vyhubovala za to, že útoky na sociálních sítích tak akorát nahrává současné opozici.

    „Mimochodem skutečnost, že ti tyhle tweety retweetují opoziční poslanci, jen ukazuje, jakou velkou jim děláš radost a komu tím pomáháš. To jsem se ti bohužel marně snažila v uplynulých týdnech říct. Dál se těch přestřelek účastnit nebudu, poškozuje to stranu i vládu,“ napsala přísně.

    Jejich ostrá přestřelka měla velkou odezvu v diskuzi pod příspěvkem. Někdo se přiklonil na Kalouskovu stranu, někdo zase na stranu Pekarové. 

    Valná část lidí, především voličů TOP 09, ale kritizuje oba za to, že jejich hádky akorát srážejí preference strany. A ty podle posledních průzkumů už tak nejsou nijak valné.

    Markéta Pekarová Adamová a Miroslav Kalousek

    Kalousek stávající vládu kritizuje za nakládání s rozpočtem dlouhodobě. 

    Situace se začala „ostřit“ minulý měsíc, když vláda přišla s nápadem dát každé rodině s hrubým ročním příjmem do milionu korun dávku pět tisíc na dítě, aby zmírnila dopady inflace.

    Ten návrh je populistická hloupost a já se stydím za každou sněmovní většinu, která takovou hloupost odhlasuje. Problém je, že opozice se dožaduje ještě větší pitomosti. Racionální pravicový hlas v Poslanecké sněmovně není. Bůh s námi, napsal tehdy Kalousek tvrdě.

    Stejně nekompromisní byl i ve chvíli, kdy vláda schválila rozpočtový výhled do roku 2025 se schodkem 300 miliard korun.

    „V zahraniční politice to zastane premiér Fiala, na rozpočtovou odpovědnost jsme trestuhodně rezignovali, manželstvím pro všechny to nedoženeme, komentoval Kalousek.

    Ten se tak vypracoval v suverénně nejhlasitějšího kritika ze středu vládní koalice, se kterou si ho lidé i přes to, že už není aktivním politikem, pochopitelně spojují.

    Servítky si Kalousek nebere ani s vládním hnutím STAN. Ve svém komentáři kritizuje ty starosty, kteří nebudou kandidovat do podzimních voleb pod značkou STAN, protože se obávají neúspěchu kvůli kauze Hlubuček. 

    Politický matador je označil za prospěcháře, kteří hnutí využili jako výtah k moci a strana je pro ně jen „franšíza“, jak proniknout do politiky. Ideové ukotvení prý nehledají.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:43 středa 16. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      76
    • Super
      21
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Trapas
      5
    • Cože
      1